Его и сумње, спречавале брзо стварање коалиције ДСК-Покрет Самоопредељење

Предизборна коалиција Демократског савеза Косова (ДСК) и Покрета Самоопредељење, и да ли евентуални заједникчи кандидат за будућег премијера треба да буде Вјоса Османи или Аљбин Курти, теме су дискусије не само јавности, косовских аналитичара и званичника ова два политичка субјекта, већ и политичких противника.

Уран Исмаиљи, потпредседник Демократске партије Косова Кадри Весељија је изјавио да се Покрет Самоопредељење плаши да сам изађе на изборе, јер је свестан да ће изгубити од Демократске партије Косова (ДПК) и да је покушај стварања коалиције у ствари представља само панику два политичка субјекта.

“Њихов покушај да по сваку цену изграде предизборну коалицију говори о њиховој несигурности да се подељени суоче са гласачима, јер се плаше народне подршке коју има Демократска партија Косова. Знају да смо први, Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење се не усуђују да иду на изборе самостално. За власт, они крше сваки принцип и траже помоћ једни од других, иако је до касно Демократски савез Косова називао Покрет Самоопределење насилним, а Покрет Самоопредељење ДСК корумпираним”, изјавио је Уран Исмаиљи за “Индексонлине”.

Добар познавалац политичке сцене Косова Фатон Абдулаху, међутим тврди да Демократска партија Косова добија политичке поене пошто је мало вероватно да ће ДСК и Покрет Самоопредељење успети да се договоре о заједничком наступу на изборима, односно кандидату за премијера чиме губе и гласачку базу, додајући да ће након избора све политичке партије морати да изаберу консенсуалног премијера.

“Потребне су политичке снаге које ће се ујединити како би ступиле у дијалог са Србијом. Има много политичара који по начину како им приступају косовске гласаче третирају као плавушу из вицева. Имајући у виду сасвим другу тему имамо неколико кандидата које су представиле разне снаге, али након избора, када ће ући у дијалог са Србијом неће бити ни у једној варијанти једна политичка снага или коалиција која ће сама ући у дијалог.  Који од ових премијер или која је политичка снага која ће имати храбрости да сама пошаље свог кандидата да се бави дијалогом са Србијом. Политичке снаге, након избора треба да изнађу формулу и консенсуалног премијера како би постигли јединство за суочавање са Србијом, јер је то од виталног значаја”, изјавио је Абдулаху у емисији “Инфо Магазин” на телевизији Клан Косова.

Кренар Шаља, такође аналитичар политичких прилика на Косову сматра да би и кандидати за премијера из ове две партије, Вјоса Османи и Аљбин Курти требали да буду мање егоистични и раде на стварању програма и екипе која ће дати наду грађанима, додајући да постоје сумње у редовима Покрета Самоопредељење када је реч о кандидатури Османи за будућег премијера.

“Има противљења у Покрету Самоопредељење, јер сумњају да Османи није кандидаткиња која је дошла из базе, већ да је именована од старе гарде која је имала сарадњу са властима. Вјоса је била консензус да би се добило што више гласова и угасили потенцијални конфликти, да је био изабран неко други у овој партији. Курти је политичар који још није испробан, али ни он не може да реши све проблеме. Мислим да треба да превазиђу его и фокусирају на екипу. Партије не виде државу важнијом од својих партија”, изјавио је Шаља.

Он сматра да би Османи била бољи премијер, прво зато што је жена, зато што има подршку грађана и има добру перцепцију и од стране међународне заједнице, док би, по њему, Курти био био добар заменик премијера и министар унутрашњих послова.

У међувремену, званичници Демократског савеза Косова сматрају да је Вјоса Османи бољи кандидат од свих осталих.

“Вјоса је спремна да се суочи да проблемима грађана. Док велике пројекте треба да се ураде са међународном заједницом… Вјоса ће радити без утицаја. Она ће направити свој програм владања и владаће како мисли да је најбоље и најправедније. Она ће радити за заједничко добро грађана”, изјавио је секретар ДСК Арбан Абраши.

И док се очекује да дебата о евентуалној коалицији и кандидату за премијера траје до 30 августа, када је поледњи рок да се Централној изборној Комисији за учествовање на изборима пријаве створене и коалиције које би могле да се направе до тада, косовски медији су пренели и подршку Николаса Лобела посланика ЦДУ у немачком Бунденстагу канцеларке Ангеле Меркел, Вјоси Османи,  путем његовог налога твитеру.

“Снажно верујем да млади и политичари од поверења могу ињектирати Косову нову енергију и визију. Посланица Вјоса Османи је прва жена у историји Косова која се такмничи за положај премијерке. Османи долази из Демократског савеза Косова, посестринске партије са ЦДУ и чланице породице Народних партија Европе”, написао је поред осталог Лобел на свом твитер налогу.

Иначе, званичници Демократског савеза Косова тврде да настављају са разговорима у циљу стварања евентуалне коалиције са Покретом Самоопредељење, међутим, како се приближава 30 август, рок за пријаву коалиција за изборе, према косовским аналитичарим умањују се шансе да до неког договора дође.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај