Будућу Владу чека решавање тешких питања

За нешто више од месец дана одржаће се превремени парламентарни избори на Косову, а косовска јавност и медији углавном се баве стварањем коалиција и питањем ко би требало да буде будући косовски премијер. Ипак, оно што очекује будућу косовску владу је неколико тешких питања за која ће морати да пронађе решење.

Једно од највећих је решавање односа са Србијом, односно оно на чему инсистира међународна заједница, укидању тарифе на увоз српске робе, како би се обновио дијалог са Србијом ради постизања коначног и правно обавезујућег споразума.

Бивши премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај је условио укидање тарифе признавањем Косова од стране Србије, а последњих дана је користио сваку прилику да поручи да одлуку о тарифи неће тако лако укинути будућа Влада.

Кандидат за премијерку из Демократског савеза Косова Вјоса Османи је у првом телевизијском интервјуу одмах након кандидатуре изјавила да је одлука бивше владе о тарифи на српску робу популистичка и да је донета како би прикрила скандале, али и додала да је Србија то заслужила и да ако буде победила на изборима ову одлуку неће повући, али ће искористити све капацитете да је образложи на прави начин представницима међународне заједнице.

Демократска партија Косова Кадрија Весељија се до сада није изјаснила како ће поступити по питању одлуке о тарифи, али оно што је сада јасно је да су политички субјекти свесни да ће око овог питања морати да имају консензус, не само међу партнерима будуће косовске владе већ и са опозицијом.

Од оставке Рамуша Харадинаја, представници међународне заједнице су у више наврата јавним порукама или саопштењима инсистирали да би одмах након изборног процеса на Косову требало да се укине тарифа на увоз српске робе и обнови дијалог.

Тако је немачки амбасадор у Београду Томас Шиб изјавио да су до сада били безупешни напори да званична Приштина укине одлуку о тарифи.

„Могуће је ствари померити са мртве тачке, мој задатак као дипломате је да будем оптимистичан. Надам се да ће се то ускоро десити. Исто тако треба признати да се ова ситуација наставља месецима. Покренути су разни покушаји да се убеди Приштина да укине таксе, али до сада није уродило плодом. Сви радимо на томе и надамо се да ће доћи до тога“, казао је Шиб, додајући да је важна обнова дијалога, јер је веома тешко да се нађе решење ако стране не разговарају.

“Док нема дијалога, постоји могућност да се ситуација погорша, да дође до тензија. Утврђен је формат разговора, важно је да се тај процес води уз посредовање Европске уније, тај формат ће остати и убудуће”, истакао је Шиб.

Да тарифа на увоз српске робе треба да се укине што пре, сматра и Дејвид Мекалистер, председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента, додајући да од обе стране зависи када ће дијалог бити настављен.

Бивши аустриијски дипломата, актуелно председник Фондације Маршалов план Аустриа, Волфганг Петрич је у интервјуу за ББЦ изјавио да због избора на Косову и најављених избора у Србији априла наредне године и формирања нових институција у склопу ЕУ, дијалог између Косова и Србије је у “застоју”.

Петрич међутим истиче да је сада добро време да се анализира досадашњи дијалог, да се види шта је до сада урађено, шта се очекује. Он такође сматра да треба размишљати о могућој промени формата дијалога.

“Могао би то бити свеобухватнији, робуснији модел преговора попут међународне конференције, која би се десила после избора на Косову и у Србији… Можда је подесан и формат Контакт групе за Балкан, где би Европљани били на челу, а њен би део биле и остале заинтересоване стране“, истакао је Петрич, додајући да будећем европском комесару за спољну политику Ђозепу Борелу предлаже да одреди посебног изасланика само за питање Балкана.

Коментаришући идеју о корекцији границе између Косова и Србије као могућем компромисном решењу, Петрич је казао да је лично отворен према таквој идеји, али и да је свестан да то није решење за 21. век, подсећајући да су се промене граница у прошлости дешавале кроз рат и сукобе.

“Ако се две стране договоре о корекцији граница, потребан је консензус обе стране и људи којих се то тиче. То би захтевало више времена, да се детаљније анализира и можда би се на крају дошло до другачијих решења од оних од којих се кренуло. На Балкану иначе, нема добрих или савршених решења“, закључио је Петрич.

Посебно је против промене границе између Косова и Србије или неке поделе Косова немачка канцеларка Ангела Меркел, а Срђан Перишић, професор међународних односа у Београду сматра да она неће олако дићи руке од својих принципа, посебно што се налази при крају мандата.

”Она је активно узела учешће за независност Косова. Подела Косова се никако не уклапа са немачким интересима и из тог разлога она се снажно противи и покушава да спречи такву идеју”, сматра Перишић.

У међувремену, српски председник Александар Вучић је по повратку из Сједињених Америчких Држава где се поред осталог састао и са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, изјавио да не очекује лаке дане, „ни лаку јесен, нити једноставну зиму”, додајући да ће наставити да се бори за Србију и српски народ на Косову, за националне и државне интересе.

Како косовска штампа преноси писање немачког листа “Зуерст.де”, амерички државни секретар Помпео је у разговору са Вучићем тражио да обе стране избегну провокације и дођу до компромиса у дијалогу, као и до реципрочног признања.

“Тако нешто се може постићи убрзавањем унутрашњих реформи и настављањем преговора са Косовом, ради постизања реципрочног споразума који се заснива на нормализацији”, цитира се изјава америчког Стејт Департмента.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај