Mladi Bogoslovi novu školsku godinu, po tradiciji, započeli u zadužbini Cara Dušana

Profesori i učenici Prizrenske Bogoslovije, predvođeni igumanom manastira Svetih Arhangela kod Prizrena ocem Mihailom, održali su juče pomen srpskom Caru Dušanu, ali i osnivačima i zadužbinaru Bogoslovije „Kirilo i Metodije“ u Prizrenu, Simi Andrejeviću Igumanovu. Početak nove školske godine ozvaničen je prethodnom liturgijom u Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu i časom istorije, koji je kraj grobnog mesta jadnog od najvećih vladara iz Loze Nemanjića, održao novi profesor Bogoslovije Jovan Radić.

Profesori u učenici Bogoslovije, okupljeni u Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, molitveno su ozvaničili početak nove školske godine. Liturgijom je načalstvovao iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihailo, a sasluživali su prorektor Bogoslovije otac Isidor, otac Andrej Dečaniac i ostali sveštenoslužitelji.

Lirugija u Hramu Svetog Đorđa, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

„Kao i mnogo puta do sada, kao što su i svi hrišćani progonjeni, proterivani, ali opet sa blagodaću i ljubavlju Božjom oni su se umnožili i obnovili sebe, poštujući dela i zapovesti Božje da služe svom rodu i na mestima gde nije jednostavno biti hrišćanin i pravoslavni Srbin”, rekao je u besedi iguman Mihailo i dodao, pozdravljajući novu generaciju upisanih bogoslova:

„Neka vama, deco, budu korisni ovi dani, da slušate svoje profesore, nemojte da budete lenji i nemojte da vas odvlače razne tehnike i razna pomagala od nauke Hristove. Vaši profesore će znti kako da vas uče, ali ono što je najvažnije jeste da se vi trudite da budete dobri đaci“ rekao je iguman Mihailo.

Otac Isidor, prorektor Bogoslovije, posle litrugije se obratio učenicima rečima da je na njima blagodat Božja da budu učitelji drugima.

Prema ustaljenoj tradiciji, posle zajedničkog ručka u Bogosloviji, prvi čas u novoj školskoj godini održan je u manstiru Svetih Arhanglela, kraj grobnog mesta cara Dušana.

Lirugija u Hramu Svetog Đorđa, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

„Znajući gde nam je korenje i gde smo ponikli, vraćamo se u svoju kuću, na svoje mesto, na svoje ognjište i tu ne samo da slavimo Bogočoveka Hrista, nego uvažavamo, poštujemo i sa ljubavlju, zaista celivamo mesta gde su koračali, gde su se trudili i gde su se Bogu molili naši sveti preci.

Novoimenovani profesor Bogoslovije Jovan Radić održao je učenicima prvi čas istorije kraj spomen ploče cara Dušana u njegovoj zadužbini kraj Prizrena.

I. Miljković