Проф. Челић: Запад условљава Приштину, нама будуће Владе док се не укину таксе на робу из Србије и БиХ

Професор др Душан Челић са Универзитета у Приштини уопште не сумња да је судбина будуће владе у Приштини  таква да она неће бити формирана док се Западу не обећа да ће укинути таксе на робу из Србије и БиХ  које су уведене новембра прошле године као и наставити прекинут дијалог са Београдом.  

Черлић је у изјави за „Спутњик“ рекао да без обзира на то ко на изборима 6. октобра однесе изборну победу, сачекаће га исти захтеви Запада.

Запад захтева да се таксе укину и наставе преговори са Београдом. И ти захтеви ће морати да се испуне“, навео је Челић.

Професор др Челић оценњује да је беспредметно што  Харадинај покушава да таксе постави као политичко питање.

„Он ( Харадинај. прим. аут.) вероватно у контексту предизборне кампање жели да се прикаже као већи  „патриота“ од сви осталих албанских политичара и мислим да је питање такси са његове стране злоупотребљено због избора. Харадинај жели да нагласи да је он био тај који је увео таксе и да нико ко дође после њега не сме да их укине“, оценио је Челић.

Иако медији у Приштини спекулишу да би лидер Самоопредељења Аљбин Курти, иначе познат по изузетно екстремним ставовима, могао да буде Харадинајев наследник професор Челић оцењује да не ребе давати на значају поличкој моћи Аљбина Куртија.

„Не бих идеализовао Куртија. И он ће урадити оно што буде морао. Постоји хиљаду механизама утицаја странаца на албанске политичке субјекте. Курти није, за разлику од осталих, имао крваву ратну прошлост, али постоје други механизми странаца који могу да условљавају албанске политичаре. Зато не бих идеализовао и прецењивао ни његову снагу, ни снагу његовог покрета „Самоопредељење“,  као и других странака које ће се окупити око њих“, истакао је др Челић.

Бивши премијер Косова и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај признао је да разлог његове оставке није био позив у Специјализовано тужилаштво за злочине ОВК, већ „међународни политички притисак“ због увођења такси на увоз робе Србији и БиХ.

До сада су за косовске ванредне парламентарне изоре, који су заказани за шести октобар, четири коалиције предале пријаве централној изборној комисији Косова.

То су коалиција Алијансе за будућност Косова (АНК) и Социјалдемократске партије Косова (СДПК), коалиција Социјалдемократске иницијативе (СДИК), Алијансе ново Косово (АНК) као и Партије правде (ПП), коалиција српских партија која је формирана пре неколико дана у Грачаници и коалиција бошњачких партија под називом „Вакат“.

(Спутњик)