Марко Ђурић: Забрана посета српских званичника, кршење цивилизацијских норми

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поводом изјаве саветника Беџета Пацолија, Јетлира Зибераја, да се неће дозволити улазак на Косово политичарима из централне Србије за време предизборне кампање, о чему је писао и наш портал, реаговао је директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, поруком да су таква реторика и такве намере, „кршење свих цивилизацијских норми и важећих споразума, попут споразума о званичним посетама из 2011. године“.

„Зиберај је, као и његов шеф Пацоли, држављанин Србије и требало би да се упозна са тиме да је слобода кретања у Србији где живи, а и у другим деловима Европе, једна од кључних вредности и да је садржана и у споразумима на које су се његови шефови обавезали“, каже Ђурић у саопштењу достављеном медијима, уз констатацију да се „представници институција у Приштини хвале оним чега би требало да се стиде, а то су „сопствени покушаји да омету слободу кретања“.

Ђурић је подсето да се и лично уверио да је Приштина спремна да „голо и брутално насиље примени“, али да то представнике власти у Србији, како је рекао, никада није oдвратило да буду са својим народом.

„Оно што бих волео да видим овим поводом је став ЕУ која у вези са овим питањем има јасне политичке и моралне обавезе. Изјаве службеника илегалног паралелног министарства спољних послова у Приштини усијане главе, не би смеле да имају утицаја на стварност и свакако неће спречити помоћ и присуство Србије међу Србима и свима другима на КиМ који се осећају делом државе Србије. План председника Вучића за економско оснаживање Срба на КиМ наставиће да се спроводи пуном паром“, закључио је Ђурић у саопштењу.

А.Ћ.