Marko Đurić: Zabrana poseta srpskih zvaničnika, kršenje civilizacijskih normi

Марко Ђурић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Povodom izjave savetnika Bedžeta Pacolija, Jetlira Ziberaja, da se neće dozvoliti ulazak na Kosovo političarima iz centralne Srbije

Povodom izjave savetnika Bedžeta Pacolija, Jetlira Ziberaja, da se neće dozvoliti ulazak na Kosovo političarima iz centralne Srbije za vreme predizborne kampanje, o čemu je pisao i naš portal, reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, porukom da su takva retorika i takve namere, „kršenje svih civilizacijskih normi i važećih sporazuma, poput sporazuma o zvaničnim posetama iz 2011. godine“.

„Ziberaj je, kao i njegov šef Pacoli, državljanin Srbije i trebalo bi da se upozna sa time da je sloboda kretanja u Srbiji gde živi, a i u drugim delovima Evrope, jedna od ključnih vrednosti i da je sadržana i u sporazumima na koje su se njegovi šefovi obavezali“, kaže Đurić u saopštenju dostavljenom medijima, uz konstataciju da se „predstavnici institucija u Prištini hvale onim čega bi trebalo da se stide, a to su „sopstveni pokušaji da ometu slobodu kretanja“.

Đurić je podseto da se i lično uverio da je Priština spremna da „golo i brutalno nasilje primeni“, ali da to predstavnike vlasti u Srbiji, kako je rekao, nikada nije odvratilo da budu sa svojim narodom.

„Ono što bih voleo da vidim ovim povodom je stav EU koja u vezi sa ovim pitanjem ima jasne političke i moralne obaveze. Izjave službenika ilegalnog paralelnog ministarstva spoljnih poslova u Prištini usijane glave, ne bi smele da imaju uticaja na stvarnost i svakako neće sprečiti pomoć i prisustvo Srbije među Srbima i svima drugima na KiM koji se osećaju delom države Srbije. Plan predsednika Vučića za ekonomsko osnaživanje Srba na KiM nastaviće da se sprovodi punom parom“, zaključio je Đurić u saopštenju.

A.Ć.