Рок за постизање споразума између Косова и Србије, 2020. године!?

Метју Палмер, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Метју Палмер, који је именован за специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан, изјавио је у интервјуу српској агенцији “Тањуг” да је повратак Приштине и Београда за преговарачки сто краткорочни циљ САД, износећи мишљење да постоји могућност наставка дијалога након завршетка превремених парламентарних избора који треба да се одрже на Косову 6. октобра и избора у Србији, који ће бити одржани на пролеће.

Палмер је истакао да има много тема о којима треба разговарати и да свако одрживо решење садржи “мултидимензионални, политички, економски и безбедносни аспект, као и културни по питању положаја имовине Српске православне цркве”.

Палмер је изразио наду да ће косовска Влада прихватити да суспендује таксе, а Београд зауставити лобирање код других земаља за повлачење признања и “међународне делегитимизације Косова”, објашњавајући да је управо лобирање “изазвало” таксе, а да су оне постале препрека напретку дијалога, односно да их Београд сматра разлогом да се не враћа за преговарачки сто.

„Тако нешто није од помоћи. Лобирање код, пре свега малих земаља да повуку признање, јесте можда тактички успех за Србију, али кошта Београд да очува свој интерес и постигне договор о нормализацији. Надамо се да ће обе стране разумети своје интересе и постићи договор“, казао је Палмер и истакао да би САД желеле да виде међусобно признање као централну тачку договора.

„То ће захтевати компромис, неку врсту емпатије, разумевање како друга страна гледа на ствари и спремност на сарадњу у проналажењу договора који би био локално прихватљив, а уједно би могао да се грађанима представи као право решење“, објаснио је Палмер. Он је такође истакао да САД желе европску перспективу за Србију, али да то захтева решење “косовског питања”, односно споразум који би био најбољи за будућност две земље.

Палмер је такође казао да ће ако се не постигне споразум сви бити на губитку, али је и изнео уверење да га је могуће постићи и да у том процесу могу да рачунају обе стране на пријатељство, подршку и активно ангажовање САД.

Маја Коцијанчић, портпаролка Европске уније је изјавила да се очекује тесна сарадња са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером.

“САД је дала значајан допринос у нашем раду на Западном Балкану, посебно када је реч о успеху у дијалогу између Београда и Приштине, којим је посредовала ЕУ. Европска унија и САД деле заједнички интерес за одрживим и просперитетним Балканом и једва чекамо да наставимо тесну сарадњу са САД и Метјуом Палмером, као специјалним изаслаником САД”, изјавила је Коцијанчић, и додала да Европска унија подржава свако агажовање за подршку дијалогу којим посредује ЕУ, било да долази од стране земаља чланица или међународне заједнице, посебно од САД.

На именовање Метјуа Палмера за специјалног изасланика САД за Западни Балкан реаговали су и међународни аналитичари и добри познаваоци политичких прилика на Западном Балкану.

Британски аналитичар Тим Џуда сматра да није могло да се изабере боља особа за ову функцију, јер има двадесетпетогодишње искуство и одлично познаје регион.

“Поред овога, мислим да је Палмер реалиста. Било како било, једноставно именовање Палмера може да буде заиста добар знак за излазак из ћорсокака, уколико бисмо видели сличан корак и од Европске комисије, односно постављање још једног европског изасланика за обнову дијалога”, истакао је Џуда.

И амерички експерт Даниел Сервер сматра да је именовање Палмера за специјалног изасланика уствари тенденција за убрзавање постизања споразума између Косова и Србије.

“Након именовања, верујем у јаснију политику САД око размене територија и бољу координацију са Европом, али се прибојавам да је то тенденција да се убрза постизање једног споразума пре новембра 2020. године, када се одржавају председнички избори (у САД)”, изјавио је Сервер за Глас Америке.

Професор и добар познавалац политичких прилика на Балкану Едвард Џозеф сматра да је именовање Палмера за специјалног изасланика САД важно и из разлога што се види настојање САД да покаже интересовање и посвећеност Балкану.

“Именовање специјалног представника није одлука која се лако доноси. Циљ је да он говори као представник и имаће већи углед пошто ће говорити директно у име Државног секретара. Јасно је да показује циљ САД како би имао што већи утицај у региону и вероватно да би се пронашло решење проблема Косова, поред осталог” изјавио је Џозеф додајући и да је сада питање, који је циљ актуелне америчке администрације и да ли ће бити настојања за постизање решења путем идеје корекције граница и размене територија.

“Да ли је за убрзане напоре за постизање ризичног споразума за поделу Косова? Ако јесте, како ће се адресирати негативни аспекти ове идеје, али и јавна упозорења, не само од експерата као ја, већ и од званичника суседних земаља у региону јер ће они морати да живе са последицама таквог решења. Како превазићи противљења неких земаља, посебно Немачке?”, запитао је Џозеф.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће Палмер снажно спроводити политику САД.

“Палмер је одговоран, озбиљан и марљив човек. Смешно ми је то када кажу да је српски зет, па ће нама бити наклоњенији, смешно и будаласто. Он ће спроводити политику САД снажно, понекад и брутално и нама не предстоје никакви лаки задаци. А да ли је способан и да ли је одговоран, свакако да јесте,” изјавио је Вучић.

Вучић је на састанку свог СНС-а истакао да ће се тражити од Србије да призна Косово, али да компромисно решење у којем Србија ништа не добија, неће проћи.

Иначе, са Метју Палмером се током дана састао шеф косовске дипломатије у оставци, Беџет Пацоли, који је након састанка истакао да је дијалог са Србијом важан процес као могућност за затварање мрачног поглавља између Косова и Србије.

“Нормализација односа са међусобним признањем је једини циљ и ништа мање од тога, а и ценимо снажну позицију Вашингтона у том циљу”, казао је Пацоли.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај