Дијалога са Србијом, изазов за политичке субјекте на Косову

Двојица америчких сенатора, Рон Џонсон и Крис Марфи су након сусрета са политичким спректром Косова, одржаног у америчкој амбасади у Приштини, на конференцији за штампу изјавили да је постизање споразума између Косова и Србије кључ њихове будућности, а сенатор Марфи прецизирао да решење може да буде тешко за обе стране.

“Ми очекујемо да споразум буде смислен и плодоносан. Надамо се да ће обе стране схватити да се тражи жртвовање како би се омогућила нормализација односа између ова два народа и на начин да обе земље подигну своје привреде. Споразум Косово–Србија ће успешно резултирати у економском и политичком развоју. Ми ћемо имати јасну поруку и у Београду, као што је имамо овде на Косову”, изјавио је Марфи.

Сенатор Рон Џонсон је изјавио да је дошао са својим колегом како би показао подршку народу Косова и региону. Он је истакао да и Европска заједница и сви амерички бизниси, као и они трансатлантски могу да буду успешни привредни партнери Косову, али да би то постала и реалност потребна је посвећеност у области владавине закона и систему образовања, као и дијалогу са Србијом.

“Посебно смо били укључени, ја као и сенатор Марфи, у дијалог између Косова и Србије, како би дошли до једног споразума, то је кључ који отвара потенцијал будућности”, изјавио је поред осталог Џонсон.

Након посете двојице сенатора, председник Косова Хашим Тачи је путем свог фејсбук профила истакао да је подршка Сједињених Америчких Држава (САД), без обзира да ли се ради о демократама или републиканцима, јединствена.

“Наше партнерство са САД је било и остаће одлучујуће у сваком процесу за Косово. Ова подршка ће се наставити и у процесу дијалога између Косова и Србије, који ће се завршити признањем Косова од стране Србије и нашим учлањењем у НАТО, Европску унију и Организацију Уједињених Нација (ОУН)”, написао је Тачи.

Иначе, Аљбин Курти, лидер Покрета Самоопредељење и кандидат за премијера из ове партије је изјавио да ће, уколико буде добио премијерски мандат, применити три принципа у дијалогу са Србијом. У овом контексту сматра да је важно имати национални консензус и да се држава мора ојачати.

“Ако ми имамо скандале Владе, миграцију, сравњено образовање где су наши матуранти као основци у Европи, нормално да ће Србија рећи – дај ми ово, дај ми оно. Не можемо да бесконачно чекамо да се одуговлаче односи са Србијом, али треба да дођемо до позитивног тренда развоја, да идемо тим путем и спроводимо дијалог. Треба да имамо три принципа у односу на две претходне године у односима са Србијом. Прво, нема споразума без дијалога, друго, нема дијалога са мапама и нема мапа са председницима над њима”, истакао је Курти.

Он је такође истакао да је важно одредити захтеве пре сусрета са српском страном, а што се тиче Прешевске долине, Курти сматра да постоји јединствена шанса да се искористе Поглавља 23 и 24 за учлањење Србије у ЕУ.

“Беспримерна је дискриминација и експлоатација. Као друго, потребан је реципроцитет. Више има Албанаца у Србији, него Срба на Косову. Треба нагласити, преговори су бојно поље. Не знамо резултате. Не треба да чекамо да видимо шта тражи Србија, да би и ми тражили. Не мислим да треба да уђемо у трговину територијама. Треба да се консолидује држава. Треба да се максимално ангажујемо за њихова права као Албанаца и да факторизујемо те Албанце. Када Србија не признаје мене, ни ја немам разлога да их признам”, изјавио је Курти.

Кујтим Шаља из Демократског савеза Косова је изјавио да његова партија сматра да дијалог са Србијом мора да се настави јер је статус кво неприхватљив, али да не треба преговарати само да не би било статуса кво.

“Ово није компромисни процес, ово је био процес нормализације односа. Сада се пројектује као чисто политички процес, али питање компромиса се тиче једног другог процеса, процеса у Бечу. Ако прихватимо да га поставимо као компромисно питање, стварно ћемо бити против основних принципа и против уставног реда Косова…. Зашто ми треба да чинимо компромисе, у смислу зашто треба да препустимо простор у једној одређеној области у овом процесу”, изјавио је Шаља.

Он сматра да процес дијалога са Србијом треба преоријентисати, додајући да се проблеми заједнички могу решити.

“Европска Комисија то назива дијалогом Приштине и Беогада и то у првом реду релативизује статус Косова, пре свега што Европска унија, као целина, не доводи у питање статус Србије. Ово треба да се врати у процес држава са државом и то је прва гаранција која изгледа као формалност, али која враћа политичку дебату на нормалну разину дискусије две земље”, казао је Шаља.

Висар Имери из Социјалдемократске партије Косова је истакао да његова патија, која је у коалицији са Алијансом за будућност Косова Рамуша Хардинаја, планира да дијалог донесе признање Косова од стране Србије.

“Не може бити дијалога у којем се стране не слажу да он буде такав и да на крају буде споразума. Ако имамо две стране које мисле да су селе за сто из различитих разлога, у дијалогу може буде позитивних резултата, али не признања. То је принцип број један за нас. Дакле, ми смо одлучили да дијалог треба да почне са признањем као резултатом и затим да следе друга питања”, изјавио је Имери.

Што се тиче става у вези дијалога са Србијом који би могао да се обнови након превремених парламентраних избора који ће се одржати 6.октобра, Енвер Хоџај из Демократске партије Косова Кадрија Весељија је истакао да његова партија треба да предводи последњу фазу дијалога са Србијом.

“Демократска партија Косова ће заокружити државност Косова, а када је тема дијалог, то ће се озбиљно третирати. Од сада па надаље, међусобно признање, учлањење Косова у ОУН и дугачка листа питања која се тиче прошлости и односа Косова и Србије, питање које се везује за нестале особе, злочине који је починила Србија на Косову, сексуално насиље које је починила Србија над женама на Косову, питања која се тичу материјалне одштете. Имамо листу, изнећемо је када започне процес дијалога, али главно питање је учлањење Косова у ОУН”, изјавио је Хоџај.

Он каже да након постизања споразума са Србијом, посланици скупштине треба да га ратификују, а онда ће се за њега изјаснити и грађани на референдуму.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај