Ново Брдо, рестаурација или…?

Тврђава Ново Брдо, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Тврђава у Новом Брду, не престаје да буде у вентру пажње на Косову, али нажалост не због своје лепоте, историје и броја посетилаца, већ због покушаја да се изузме из српске културне баштине. Пре неколико месеци на новобрдској тврђави се завијорила косовска застава, а тврђаву обезбеђује Косовска полиција. Данас се на фејсбук налогу музеја у Србици, месту који Албанци од 1999. године називају Скендерај појавио снимак, на којем се види багер који скида један део зида тврђаве, чија је рестаурацаја наводно скоро завршена.

Уз снимак је објављен и текст на албанском, у којем се Ново Брдо назива албанизованим називом Артана.

„УНЕСКО је 2015. године доделио фирми „КОТО“ у Београду тендер за рестаурацију тврђаве Артана. Након трогодишњег рада, који је коштао више од милион евра, тврђава се постепено почиње урушавати као резултат непрофесионалног рада.

Косовски институт за заштиту споменика (ИЦММ), с обзиром на алармантну ситуацију, наредио је обуставу свих радова.

Нë витин 2015, УНЕСЦО и кисхте дхëнë пëр рестаурим Каланë е Артанëс компанисë КОТО нга Београди. Пас њë пунë 3 вјеçаре е цила ка косто мби 1 милион еуро, калаја филлон тë схкатëррохет градуалисхт си резултат и пунëс јо професионале.

Институти и Косоовëс пëр Мбројтјен е Монументеве (ИКММ), дуке парë ситуатен аларманте ка дхëнë урдхëр пëр ндерпрерјен е тë гјитха пунимеве.“

Како наша редакција сазнаје од саговорника из Новог Брда, тачно је да поменута фирма није добро одрадила свој посао и тренутно се врши „реконструкција реконструкције“ и да нема забране радова.


Ново Брдо је настало на почетку владавине краља Милутина (1282—1321). Постало је једна од најважнијих насеобина немачких рудара Саса (они су Ново Брдо звали Нyеу-бергхе), а по њима се звало и Сашко Место. Ново Брдо се први пут помиње 1326, већ као познато рударско и трговачко средиште, где су Дубровчани водили трговину и држали царину.


А.Ћ.