Весељијев “Пакт против корупције” као последица непримењивања закона

Кадри Весељи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи је јуче позвао лидере свих политичких партија да потпишу “Пакт против корупције”.

На конференцији за штампу сазваној овим поводом, Весељи је изјавио да “није тајна да је корупција достигла високи ниво у земљи и да јој наноси штету, али да је борба против корупције најкритичније питање у његовој агенди”, додајући и да овај феномен наноси штету односима са савезницима.

“Чак и наши важни партнери, као што су Сједињене Америчке Државе (САД), изразилеи су забринутост због корупције и непотизма у нашој земљи. Све почиње борбом против корупције. Само ако спроводимо бескомпромисну борбу против корупције, можемо овде да изградимо будућност за младе”, изјавио је Весељи.

Весељи је такође рекао да су сви политички лидери на Косову говорили да је неопходна борба против корупције, али нису предузели никакве мере, те да због тога предлаже да и други лидери потпишу овој “Пакт против корупције”, као конкретни корак борбе против корупције, у циљу повратка поверења јавности у политичаре.

“Ниједна партија на Косову није ослобођена од грешака и не мислим да јавност очекује да ми играмо игру кривице. Јавност очекује да ми направимо промене и створимо нову реалност и то је оно што треба да урадимо. Последњих недеља сам говорио о борби против корупције, чистој листи коју ћемо представљати и будућу Владу којом ћу ја управљати. Листа без оптужница и Влада без оптужница. Ја см такође донео неколико унутрашњих одлука око моје партије, као што је она за отклањање са званичних положаја свих особа које су имале оптужнице за непотизам и корупцију”, казао је Весељи.

Иначе, једна од главних тачака “Пакта против корупције” је да се на листи посланика са којом ће се политичке партије такмичити на превременим парламентарним изборима не налазе кандидати који су оптужени за корупцију и непотизам, односно да се не именују особе на политичке функције које су прекршиле закон у области која се тиче корупције или злоупотребе власти. У осталих осам тачака се предлаже суспензија званичника оптужених за корупцију, заштита јавног интереса, спречавање пасивне корупције, спечавање и борба против политичке корупције. Весељи је, поред осталог, предложио и транспарентност у именовању на високе управљачке функције, кажњавање подстицања на корупцију, као и успостављање стандарда и интегритета политичке владавине.

Готово све политичке партије су међутим, одбиле да потпишу овај документ који је предложио Весељи, а прихватљив је једино за Алијансу за ново Косово Беџета Пацолија, који је казао да ће га и потписати.

“Ми ћемо бити део тога, али ми се чини да нема потребе да се нешто потенцира, нешто што је у твојој души и ја знам да Алијанса за ново Косово и људи из Алијансе за ново Косово, посебно они који су били у Влади, то је њихова врлина. Искрено ми то имамо у нашем програму, то је стуб нашег програма да увек радимо са чистим рукама и да никада не злоупотребљавамо најбоље у држави и новац грађана”, казао је Пацоли, додајући да потписивање овог “Пакта против корупције” није нешто што вреди ако се не примени у пракси.

Лидери Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова, Социјалдемократске иницијативе и Социјалдемократске партије Косова су одбили да потпишу овај “Пакт против корупције”.

Иса Мустафа, челник Демократског савеза Косова је одбио сарадњу по овом питању са Демократском партијом Косова.

“Ми са Демократском партијом Косова нећемо потписати ниједан документ, ни пакт, нити било који други документ. Ми се сами боримо против корупције и имамо основни став у Демократском савезу Косова. Не желимо да гатамо о корупцији и са гатарама да правимо документ који нема никакву вредност” изјавио је Мустафа.

Исто мишљење дели и високи званичник ове партије Исмет Бећири.

“Прво, треба да знамо да Весељи није у позицији да говори о борби против корупције. Такав пакет и такав захтев је хипокризија. Да понуди пакет за потписивање другима за ствари које је Демократска партија Косова годинама радила, дакле од послератне владавине, мало је смешно”, изјавио је Бећири за “Еxпрессс”.

Натура Кучи из Социјалдемократске партије Косова Шпенда Ахметија је потврдила да њена партија неће потписати предложени документ Кадрија Весељија, изјављујући да Демократска партија Косова треба да оде у опозицију, док је Покрет Самоопредељење иницијативу Весељија оценио неозбиљном.

“Стварање пакта са Кадријем Весељијем за борбу против корупције је пакт за легитимисање корупције његове партије. Дакле, иза овога се крије настојање да се заборави 20 година корупције од рата. То су настојања како би се скренула пажња од огњишта корупције против које као желе да се боре”, изјавио је Покрет Самоопредељење у одговору онлајн новини “Еxпресс”.

Бивши посланик ове партије Реџеп Сељими је казао да ће “Пакт за борбу против корупије” потписати грађани 6. октобра, гласајући за Покрет Самоопредељење, задајући тако ударац корупцији и партијама које су “култивисале” корупцију, међу којима једну од њих води и Кадри Весељи.

Фатмир Љимај из Социјалдемократске иницијативе сматра да је “Весељијев пакт” само изборни трик и да на Косову има довољно закона којима се може казнити и спречити корупција и да је за тај циљ довољно само поштовати законе.

Ову понуду Весељија, одбила је и Алијанса за будућност Косова, премијера у оставци Рамуша Харадинаја.

“Кадри Весељи позива на борбу прозив корупције. Смешно или болно? Или оба?”написао је на свом фејсбук профилу Бељегу.

Међународна заједница годинама упозорава да је на Косову висок ниво корупције и да је борба против ове негативне појаве неопходна уколико Косово жели да иде према европским интеграцијама. И у последњем писму земаља чланице Квинте, позвани су лидери да не кандидују особе које имају криминалну прошлост или везе са криминалним активностима, као и да покажу како ће се борити против корупције и организованог криминала и како ће се одупрети некажњивости и непотизму на највишим нивоима.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај