Јагоде „повезале“ Шабац и Пећ

Неколико српских и албанских породица из општине Пећ су, захваљујући заједничком пројекту који спроводе градске општине Шабац и Пећ и неколико невладиних организација, засадили ових дана прве парцеле са јагодама. Стручни тим из Шапца боравио је на терену како би корисници добили последње савете везане за култивацију јагода, а Предраг Срдановић, пољопривредни инжињер у градској управи града Шапца, каже да је ситуација на терену боља од очекиване.

„Ово је за прву прилику боље него што сам очекивао. Хвала Богу, постоји систем за наводњавање, што је најважније овде, јер сам већ приметио да постоји стварно изузетно интересовање, изузетан простор за овакву производњу. Надам се да ће ових дана, када буде посађено, све ићи својим током, а као што сам рекао и раније, бићемо нон стоп у контакту и ту производњу ћемо испратити до краја“, изјавио је за Радио Гораждевац Срдановић.

Корисници овог пројекта, чланови српских и албанских породица, прошли су и тренинг који је одржан у просторијама невладине организације „Сyри Визионит“ у Пећи. Породице из Гораждевца које је подржао град Шабац кажу да многи нису веровали у успех, али да су они били оптимисти.

„Ми смо овде почели један пилот пројекат, тешко је то ишло и претешко. Било је можда и са неке стране и са подсмехом, нико није веровао, али почели смо и надамо се успеху“, каже Србољуб Дакић из Гораждевца.

„Ове године треба да се засади па ћемо да видимо следеће године. Уколико продаја буде добра, а на овако мањој површини би требало да се исплати више него кукуруз и пшеница“, каже Младен Стевановић, који са супругом и четворо деце живу и Гораждевцу.

На почетку оваквог посла јављају се и почетничке грешке, тако да се професионални тим из Шапца свакодневно налази на терену и пропусте отклањају „у ходу“.

„Има одређених недостатака, али се ти недостаци могу отклонити у ходу, значи нису катастрофални, није ништа страшно. То су одређене нијансе које у свакој производњи постоје и ово је спремно за садњу“ закључује Предраг Срдановић.

Пољопривреднике из села Лођа финансијски је подржала Општина Пећ. Егзон Шаља који се дуго година већ бави производњоим јагода, каже да је ово посао који доноси сигуран доходак.

„Са подршком општине Пећ и „Сyри Визионит“ почели смо да садимо нових четрдесет ари и да ширимо капацитете. Ми се њима захваљујемо на подршци“, рекао је Шаља.

Абедин Имами из НВО „Сyри Визионит“ посредовао је у овом пројекту сарадње општине Пећ и града Шабац, из које је произашла конкетна активност.

„Дошло се до закључка да се овде пренесе искуство из Шапца, где се производња јагода спроводи на високом нивоу и на великим површинама“, каже Имами.

Град Шабац издвојио је средства у износу од десет хиљада евра како би се у Гораждевцу и повратничком селу Брестовик подигли први засади јагода.

Градоналелник Шапца Небојша Зеленовић је током посете Гораждевцу изјавио да је циљ економски оснажити људе који овде живе.

„Јако је важно да смо се ми, људи са ових простора, било да живимо у Србији, на Косову, у Гораждевцу, Пећи или у Шапцу, споразумели да треба да имамо јако добро разумевање око најважнијих животних ствари и то се управо десило овде. Дакле, две општине сарађују и желе да унапреде живот људи који овде живе и то не тако што ћемо им нешто поклонити, нешто дати, учинити их социјалним случајевима, него ћемо им помоћи да се они економски оснаже и да од свог рада зараде више новца. На крају крајева, то је политика Шапца и из те политике је ипроизашло да сада имамо 1.200 породица у шабачком крају, то је захваљујући и доброј понуди и милион евра уложених у преко 1.200 хектара под јагодом. Сада имамо приход, у задњих десет година од 120 милиона евра и профит од продаја јагода од 60 милиона евра. Ми желимо то знање, искуство да поделимо са сваким, нарочито са српском заједницом на Косову и наравно и са људима, са Албанцима и свима другима који желе нешто да науче и да зараде нешто од свог рада И врло смо ту отворени. Ја сам захвалан свима који учествују у овом пројекту. Прво сам захвалан нашим пријатељима из општине Пећ јер су они са истим новцем као и град Шабац, дакле са 10 000 евра помогли седам албанских породица, а ми седам српских. Наравно и Сyри Визионит, невладиној организацији из Пећи и аустријској невладиној организацији Дијакони”, изјавио је Зеленовић.

Иначе, засадима јагоде је засађено три хектара земље, а целокупну опрему обезбедила је аустријска организација Диаконие.

Радио Гораждевац – Милић Петровић