На Мердару преузети посмртни остаци брачног пара Петровић из Ђаковице

посмртни остаци брачног пара Петровић из Ђаковице, фото ГрачаницаОнлајн

Комисија за нестала лица Владе Србије преузела је на административном прелазу Мердаре тела брачног пара Петровић, Радмиле и Мића из Ђаковице, чији су посмртни остаци пронађени у гробници званој “бункер” у Ђаковици. Петровићи ће бити сахрањени у Ужицу, док ће тела петочлане породице Шутаковић, бити предата у уторак на прелазу Кула и биће сахрањени у Андријевици, у Црној Гори.

Према речима Вељка Одаловића, председника Комисије за нестала лица, брачни пар Петровић насилно је 12. јуна 1999. одведен из свог стана из зграде у којој је живела и породица Шутаковић, а њихови посмтрни остаци пронађени су прошле године.

„У Ђаковици ћемо наставити да тражимо и друге локације а сада смо се фокусирали да пронађемо потенцијална места где су сахрањивани киднаповани и убијени Срби. На основу информација којима располажемо, у непосрендој близини локације “Бункер” била су три логора у Ауто-мото савезу, као и фабрикама Вирџинија и Металику, али још не знамо где су сахрањени, тако да ћемо на подручју Ђаковице тражити да се остворе и друге локације које се тичу илегалних затвора у које су одвођени киднаповани људи и који су нажалост касније убијени“, рекао је Одаловић новинарима.

Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ истиче да је преузимање посмртних остатака тешко, тужо и потресно, али да је још потресније што и даље на стотине српских продица чека одговор на питање зашто и где су одвођени, мучени и убијени њихови најмилији на КиМ. Канцеларија за Косово и Меотхију ће и у наредном периоду, по Јовићевим речима, наставити да буде уз своје грађане, али и да врши притисак на међународну заједницу и свуда где је неопходно, како би се расветлили сви злочини почињени над Србима на Косову и Метохији.

„То је тежак и мукотрпан процес за све који учествују у томе, али не сме да буде оправдање за одуговлачење и скривање злочинаца и скривање чињеница где су наши најмилији и како до њих доћи“, истакао је Јовић.

Силвана Маринковић, испред Удружења несталих и киданпованих на КиМ са седиштем у Грачаници, опомиње да је процес проналажења посмртних остатака киднапованих и убијених Срба на КиМ успорен из политичких разлога и да због тога највише трпе породице. Она је нагласила да се на КиМ трага још увек за 1654 лица, од којих је петсто педесет и троје (553) Срба.

А.Ћ.