Судбина тарифе на српску робу – први задатак будуће Владе

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Производи у маркетима означени заставама порекла

Један од највећих изазова будуће косовске Владе свакако ће бити обнова дијалога са Србијом ради постизања свеобухватног и законски обавезујућег споразума, на чему месецима инсистира пре свега, међународна заједница.

Дијалог у Бриселу је прекинут крајем прошле године, након што је Влада бившег премијера Рамуша Харадинаја донела одлуку о увођењу тарифе на увоз српске робе, као одговор на лобирање Србије против учлањења Косова у Интерпол и код других земаља за повлачење признања косовске независности. Србија условљава наставак дијалога укидањем тарифе. С друге стране, један део политичких субјеката и даље подржава став бившег премијера Харадинаја, који је условио наставак дијалога признањем Косова од стране Србије.

У међувремену, у бројним сусретима и на састанцима, европски и амерички званичници нису успели да убеде, пре свих Харадинаја, да повуче на одређено време или суспендује тарифу на увоз српске робе.

Након недавног писма земаља чланица Квите у којем се препоручује косовским политичким лидерима и њиховим партијама да изнесу креативна решења везана за обнову дијалога са Србијом, део косовских аналитичара сматра да ће ово бити, не само једна од важних тачака предизборне кампање, која званично треба да почне 25. септембра, већ може имати и утицаја на крајњи резултат превремених парламентарних избора.

Вјоса Османи, коју је Демократски савез Косова кандидовао за будућег премијера, у интервјуу за емисију “Прессинг” на телевизији Т7 је изјавила да је Харадинајева влада усвојила популистичку одлуку.

“…Јер је усвојена како би покрила неуспехе Владе, а затим је враћена у политичке оквире. Сигуран сам да не зна ни разлику између таксе и тарифе. Када се год говорило о тарифи, ДСК ју је бранила и аргументовала ову меру пред земљама Квинте. Тарифа ће остати на снази и Демократски савез Косова ће извући из ове ситуације најбоље за Републику Косово. Снажним аргументима ће бранити ову одлуку, али ћемо аргументима умети да извучемо Косово из ове ситуације”, изнела је Османи.

<em>Зграда Владе Косова</em>
Зграда Владе Косова

И њен партијски колега Авдулах Хоти је мишљења да је одлука о тарифи донета као реакција, а не као политичка стратегија према Србији.

“То би било у реду и ако је била реакција, али је дошла у тренутку када нам је задат велики ударац због неуспеха учлањења Косова у Интерпол… Проблем са овом таксом је да се настоји да се употреби за популистичке циљеве, покушавајући да је аргументују на основу економске добити које има Косово као резултат успостављања таксе. Имам студије из Института и одређених невладиних организација које говоре да су економски ефекти таксе на тржишту Косова нула. Домаћа производња и отварање нових радних места су нула”, изјавио је Хоти.

Он сматра да све што су произвеле таксе је замена тржишта и да се уместо из Србије и Босне, роба сада увози из, на пример, Словеније, Турске и Израела и да су на домаћем тржишту, према статистикама, цене на прехрамбене производе повећане за отприлике 5 одсто што се одражава и на стандард грађана. Ипак, и Хоти сматра да ова одлука о такси не спречава обнову дијалога са Србијом.

Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова, чија је партија у предизборној коалицији са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија, сматра да је одлука о тарифи, по први пут од краја рата, ојачала позицију Косова.

“Свако ко покуша да умањи ефекат коју је дала такса има агенду или не разуме политички, економски и стратешки ефекат који је донела. Такса је зауставила арогантно и понижавајуће понашање према Косову, какво је било 20 година заредом. Такса је оснажила економски аспект у земљи. Она је једним јединим ударцем бацила на колена Србију и у ствари овде је била драма коју је покренуо председник Вучић. Он је молио, рекао је, аман укините таксу”, изјавио је Тахири за телевизију Т7.

Тахири је такође изнео став да је одлука о такси ојачала понос грађана, јер се видело да се има храбрости за доношење такве одлуке, иако то не значи да је за међународну заједницу то најбоља одлука. Он је изнео и сазнање да је од доношења одлуке о тарифи, Србија извезла мање робе на Косово за 160 милиона евра, а Босна и Херцеговина за 23 милиона евра.

“Ово је популистички јер га људи воле и зато што је истина. Било је много притисака на премијера и да би се ушло у дијалог, где Косово треба да да нешто а ми немамо више шта да дамо”, казао је Тахири.

И Ендрит Шаља из Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и бивши министар за трговину и индустрију, такође сматра да је одлука о тарифи имала позитиван ефекат.

“Ова одлука је дошла је из политичких разлога знајући дипломатску агресију коју је Србија починила над Косовом, истовременоиИ све економске баријере које су Србија и Босна примениле у односу на домаће бизнисе Косова”, изјавио је Шаља и додао да је у економском аспекту ова одука утицала на повећање домаће производње.

Изазов за политичке субјекте који буду били део будуће косовске Владе, свакако ће бити начин на који начин да уклоне, односно суспендују одуку о такси коју подржава велики број грађана Косова, односно како да покажу пред међународном заједницом вољу за наставак дијалога, а истовремено не изазову гнев представника опозиције и грађана.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај