Епископ Теодосије: Иако смо мали, нисмо безначајни

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска ове године прославља два велика јубилеја, 1000 година од првог писаног спомена Рашке и Призренске епископије и осам векова самосталности Српске православне цркве. Прослава се одржава у храму Светих Апостола Петра и Павла у Новом Пазару.

Бдењем у храму Светих Апостола, у Старом Расу началствовао је епископ захумско- херцеговачки Димитрије са владикама, свештенством и монаштвом Српске православне цркве, а певали су ђаци Призренске богословије.

У пригодној беседи после бдења, епископ рашко-призренски Теодосије је позвао Србе да буду благодарни Богу на свему што примамо из „његове Свете десница“.

„Током историје било је успона и падова и наше државе, било је слободе и ропства наше цркве и наше државе, али смо увек усправно корачали, вођени Свети Савом, Светим Немањом, родоначелницима српскога рода. И пре Светог Саве, Срби су се определили за православље и за исток. Због тога смо и страдали, како наш народ, тако и наше светиње, али у том страдању смо бивали прочишћени и поново се враћали Господу, светиње су се обнављале“, рекао је владика Тодосије и додао:

„Нека би Свети Сава и Свети Немањићи и сви свети рода српског, били нама водитељи у живот вечни да ходећи земљом гледамо у небо и да никада не заборавимо наш косовски завет утемељен на Светом јеванђељу, потврђен, крвљу, страдањем, мучењем, да се никада не одрекнемо онога што је најсветије у српском роду, већ за то да живимо, ако треба и да страдамо, јер је то једини пут Христов, крсни пут, али пут који води у живот вечни“.

Сутра ће Архијерејску литургију, са благословом патријарха Иринеја, служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

А.Ћ.