Завршено подношење листе кандидата, ЦИК примио 25 листа партија и коалиција

Избори, Архивска фотографија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ноћас је истекао рок за подношење листа за ванредне парламентарне изборе на Косову. Пријављено је укупно 25 политичких субјеката, међу њима и три који представљају Србе.

Српска листа са 17 кандидата, Самостална либерална странка са 13 и коалиција Слобода са осам кандидата, надметаће се за 10 посланичких места у Скупштини Косова, која припадају Србима.

За изборе су се кандидовале и бошњачка коалиција Вакат, коалиција Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Социјалдемократске партије Шпенда Ахметија, као и коалиција између Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја, Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија и Партије правде Ферида Аганија.

Централна изборна комисија, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Демократски савез Косова Исе Мустафе предао је листу са 110 кандидата, Демократска партија Кадрија Весељија такође, а листу је предала и партија “Фјала” (Реч), чији је лидер Гзим Кељеменди.

Уједињена партија Рома, Демократска партија Ашкалија, Либерална партија Египћана, Јединствена горанска партија, Нова демократска иницијатива Косова, Грађанска иницијатива Горе, Демократска партија Турака Косова, Нова демократска странка Емилије Реџепи, самостално изазе на изборе 6. октобра, као и Странка демократске акције, Покрет за Гору, ромска партија Косоваки Неви Романи Партиа и независни кандидат Емир Каси.

Очекује се верификација листа кандидата, а изборна кампања званично, на основу одлуке Централне изборне комисије, почиње 25. септембра.

А.Ћ.