Аналитичари: Кандидати за премијере немају шта једни другима да кажу

Иако је Централна изборна комисија саопштила да ће предизборна кампања за превремене парламентарне изборе почети 25. септембра и трајати до 5. октобра, политичке партије користе сваки тренутак за промоцију своје партије и својих идеја, како би убедиле потенцијалне гласаче да глас дају управо њиховој партији или коалицији. У овом контексту се користе и партијске конвенције, на којима су неки лидери политичких субјеката и званично потврдили кандидатуру за будућег премијера Косова, покушавајући да на овај начин задобију поверење грађана Косова.

И косовски медији су у овом циљу променили своје програмске шеме, дајући велики простор дебатама или представљањима кандидата политичких субјеката који се такмиче за посланичка места у новом скупштинском сазиву. И на крају, готово са свих ових дебата читају се резултати грађана, који су гласали или путем онлајн медија или путем телефона, за неки од политичких субјеката.

Судећи по досадашњој медијској незваничној предизборној кампањи, представници главних политичких партија до сада нису износили конкретне програме које планирају да представе грађанима, већ су се углавном фокусирали на почињеним грешкама својих политичких ривала у прошлости или на изјаве које касније, као део претходних влада нису остварили.

Косовски аналитичари су скептични да и неке идеје и за сада недовољно образложене иницијативе, које су пласирали поједини лидери, могу бити остварени уколико заиста буду део будуће владе. У овом контексту се највише помиње иницијатива лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија, који је прогласио “Пакт за борбу против корупције”, сматрајући да то обећава партија која је један од главних “криваца” за укорењивање ове негативне појаве. Такође истичу да борба против ове појаве захтева политичку вољу и примену закона на снази, односно независно правосуђе.

Углавном су све политичке партије истакле да се тарифа на увоз српске робе неће моћи тако лако укинути преко ноћи, а косовски аналитичари сматрају да због инсистирања међународне заједнице и посебно САД, овакав став није најреалнији, уколико партије које стреме да буду део будуће владе немају стратегију како и на који начин да укину или суспендују таксе на одређено време и да се да зелено светло наставку дијалога са Србијом.

У сваком случају, и косовски аналитичари сматрају да досадашњи јавни наступи главних представника политичких партија и коалиција нису довољно припремљени, односно да барем до сада нису имали нешто конкретно да понуде потенцијалним гласачима.

Они сматрају да недостају нове идеје и конкретне стратегије економског развоја Косова, које би допринеле отварању нових радних места, али и знатно смањиле висок ниво одласка младих у земље западне Европе, али и професионалаца из разних области.

Тако је косовски аналитичар Артан Мухаџери за Радио Слободна Европа изјавио да досадашњи јавни наступи у медијским дебатама више представљају опипавање пулса политичких ривала и гласача, који ће 6. октобра имати прилику да гласају и изаберу нову косовску владу, односно скупштински сазив.

“На жалост, на Косову се и предизборна кампања ствара у односу на другога. Дакле, нема идеје и идентитета политичких партија који ће гурати напред једну агенду. Понуде нису до сада изнете, пошто је постојала и нека врста страха да у овом почетном периоду не релативизују (агенду), као и у последњој недељи, када је најважнији период за гласаче да одлуче за кога ће гласати, односно да немају медијску и изборну моћ”, сматра Мухаџери.

Он сматра да би и кандидати за премијера из главних политичких партија требало да имају директно сучељавање пред јавношћу како би представили своје идеје и приоритете и решења за проблеме са којима се суочава Косово и његови грађани, што је устаљена пракса у демократским земљама, али и изнео став да је веома тешко да се тако нешто може догодити у овој предизборној кампањи.

“На Косову, због медиокритетства и личних ината, као и личног приступа у политици, тешко је да се таква дебата реализује, јер не постоји искуство. Дакле, лидери се плаше да можда могу да изгубе у дебати, међутим проблем је и аранжмана и организације и недостатка воље лидера за тако нешто”, објашњава Мухаџери за Радио Слободна Европа.

Слично мишљење дели и добар познавалац политичких кретања на Косову Исмаиљ Хасани, оцењујући да су до сада у овој формалној предизборној медијској кампањи до сада учествовали представници политичких партија, али не и лидери тих партија.

У овом контексту он сматра да се до сада није могла чути дебата у којој су покренута питања која се тичу свакодневних проблема грађана Косова, али су зато учесници дискусија користили патриотски дискурс, посебно када је реч о темама везаних за Србију, односно када је реч о одлуци о таксама на увоз српске робе или дијалог. Хасани сматра да и током званичне предизборне кампање дискурс неће бити промењен, посебно када се ради о ова два питања.

“Ови званичници који се појављују по медијима, осим вређања и тврдоглавости која, када говоре изазивају настојања за блокирање другога, ја не видим да је до данас неки званични представник другог ешалона званичника представио нешто што наводи да се схвати да ће у кампањи изаћи са програмима који су јасни, који су опипљиви за грађане Косова. Друго је што могу да изађу са такозваним популистичким “великим темама”, које више “не пију воду”, изјавио је Хасани за Радио Слободна Европа.

Он такође сматра да су се кандидати за премијере појављивали на одређеним скуповима са грађанима и посећивали предузећа, али да ипак нису спремни да учествују у директном суочавању са кандидатом за премијера неког другог полтичког субјекта, јер су изгубили кредибилитет.

“Ја не знам шта би могли да кажу један другоме уколико изађу и прихвате суочавање, како се дешава у демократском свету. То значи да би у финалу требало да дође до сучељавања лидера који су номиновани за премијера. Али, сучељавање се неће десити због чињенице што ти људи немају шта да кажу и плаше се једни других, јер је свако уцењивао свакога”, сматра Хасани.

Иначе, представници земаља Квинте су позвали политичке партије и њихове лидере да у предизборној кампањи понуде креативна решења, посебно када је реч о укидању таксе и обнове дијалога са Србијом, као и да у нови скупштински сазив не кандидују особе које су се суочавале или се суочавају са правосуђем.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај