Стеван Веселиновић напустио Централну изборну комисију

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Стеван Веселиновић, представник Српске листе у ЦИК-у

Централна изборна комисија Коосва је непотпуна, броји девет од 11 чланова, јер косовски председник Хашим Тачи није именовао још два члана. Јуче је Цик напустио и представник Срба, Стеван Веселиновић због како каже, кршења закона и изборних правила.

“Прекршен је члан 90. закона о изборима и члан 16. Изборног правила 09/2013 где се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову. (извод из закона и изборних правила).

Тако је било на свим претходним изборима и сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку, одлуку која је политичка и незаконита и да забрани коришћење дозвољених докумената и да сва документа за идентификацију морају бити издата на Косову”, каже у саопштењу достављеном медијима члан Централне изборне комисије испред Српске листе Стеван Веселиновић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Веселиновић напомиње да “од суштинског значаја да се закони и изборна правила морају поштовати како би се ванредни избори спровели у складу са законом и у фер атмосфери” и да је овом одлуком ЦИК то директно онемогућио.

“Сматрам да је ова незаконита одлука ЦИК-а и директно уперена против српског народа на Косову и има за циљ да онемогуци што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике. Наглашавам да је апсолутно противзаконито да Централна изборна комисија доноси одлуке којима се крши закон, који је правни акт јаче снаге, као и да се у току изборног процеса мењају изборне регулативе којима се најдиректније онемогућава право гласа грађанима српске националности. Данас сам напустио седницу ЦИК-а, нежелећи више да учествујем у раду ове инститиције која би требало да буде независна, а која то очигледно није, која је исполитизована и док се год доносе незаконите одлуке и одлуке које су против интереса мог народа”, закључује Веселиновић у саопштењу достављеном медијима.

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака је демантовала Веселиновића, тврдећи да је одлука донета у складу са законом.

“На свим изборима постојали су неспоразуми око тога које документе би косовски грађани могли да користе на дан избора, тако да је овај пут ЦИК донео административно упутство општинским изборним комисијама и бирачким одборима и обавестила их да су идентификациони документи гласача према члану 90. Изборног закона важећа лична карта, важећи пасош, важећи путни документ и важећа возачка дозвола Републике Косово”, рекла је Дака, а преноси Коха.нет.

А.Ћ.