Stevan Veselinović napustio Centralnu izbornu komisiju

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Стеван Веселиновић, представник Српске листе у ЦИК-у

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Стеван Веселиновић, представник Српске листе у ЦИК-у


Centralna izborna komisija Koosva je nepotpuna, broji devet od 11 članova, jer kosovski predsednik Hašim Tači nije imenovao još dva člana.

Centralna izborna komisija Koosva je nepotpuna, broji devet od 11 članova, jer kosovski predsednik Hašim Tači nije imenovao još dva člana. Juče je Cik napustio i predstavnik Srba, Stevan Veselinović zbog kako kaže, kršenja zakona i izbornih pravila.

“Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. Izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. (izvod iz zakona i izbornih pravila).

Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita i da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu”, kaže u saopštenju dostavljenom medijima član Centralne izborne komisije ispred Srpske liste Stevan Veselinović.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Centralna izborna komisija

Veselinović napominje da “od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila moraju poštovati kako bi se vanredni izbori sproveli u skladu sa zakonom i u fer atmosferi” i da je ovom odlukom CIK to direktno onemogućio.

“Smatram da je ova nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemoguci što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike. Naglašavam da je apsolutno protivzakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se krši zakon, koji je pravni akt jače snage, kao i da se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative kojima se najdirektnije onemogućava pravo glasa građanima srpske nacionalnosti. Danas sam napustio sednicu CIK-a, neželeći više da učestvujem u radu ove institicije koja bi trebalo da bude nezavisna, a koja to očigledno nije, koja je ispolitizovana i dok se god donose nezakonite odluke i odluke koje su protiv interesa mog naroda”, zaključuje Veselinović u saopštenju dostavljenom medijima.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka je demantovala Veselinovića, tvrdeći da je odluka doneta u skladu sa zakonom.

“Na svim izborima postojali su nesporazumi oko toga koje dokumente bi kosovski građani mogli da koriste na dan izbora, tako da je ovaj put CIK doneo administrativno uputstvo opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima i obavestila ih da su identifikacioni dokumenti glasača prema članu 90. Izbornog zakona važeća lična karta, važeći pasoš, važeći putni dokument i važeća vozačka dozvola Republike Kosovo”, rekla je Daka, a prenosi Koha.net.

A.Ć.