Ђурић и Фалкони о перспективи за наставак дијалога Београда и Приштине

Марко Ђурић и Жан Луј Фалкони

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и новоименовани амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони, на данашњем састанку у Београду, разменили су мишљења о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, са циљем постизања компромисних решења која ће отворити перспективе за друштвени и економски развој на Косову и Метохији и допринети трајној стабилизацији прилика у региону. Ђурић је Фалконија упознао и са политичком и безбедносном ситуацијом на Косову, каже се у саопштењу Информативне службе Канцеларије за КиМ.

„Ђурић је поздравио решеност Француске, као једне од најутицајнијих држава Европске уније, да се активније укључи у процес решавања питања Косова и Метохије, изразивши очекивање да ће то ангажовање, без обзира на разлике у ставу по питању једнострано проглашене независности Косова, бити у духу традиционалног пријатељства српског и француског народа. Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је амбасадора Француске о тешким условима живота српског народа у нашој јужној покрајини и сталним настојањима Приштине да ограничи људска и политичка права Срба“, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Посебан акценат Ђурић је ставио на последице, како се наводи, антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и све „чешће провокативне акције Приштине са северу покрајине“.

„На састанку је било речи и о предстојећим парламентарним изборима на Косову и Метохији и констатовано да је веома важно да они протекну мирно и у демократској атмосфери, а Ђурић је упозорио на све израженије антисрпске поруке албанских политичких актера у предизборној кампањи и онемогућивање гласања са српским документима“, закључује се у саопштењу.

А.М.