Пећанци прославили славу у Митрополији Пећкој

фото: Радио Гораждевац

Расељени Пећанци и Срби из околних села, прославили су храмовну славу Усековање главе Св. Јована Крститеља у центру Пећи, у свом парохијском храму, Митрополији Пећкој.

Литургију је служио архимандрит Сава Јањић, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

„Црква Христова је тамо где се приноси света литургија у славу Божју по благослову епископа. Ту је црква Божја, без обзира колико нас има, колико нас овде живи, јер бројке нису битне. Првих је било дванаест апостола око Христа и мали број ученика који су ишли око њега. Црква Божја никада није била у бројевима, увек је била у сили која се појављивала у самом присуству Божјем у онима који живе са Христом, који сведоче Христа својим животом. Зато и господ види вашу жртву и труд који сте направили и да дођете овде из даљине, да се поново суочавате са својим болом, да видите свој град и своје куће у којима сте живели, где сада више нисте, али где је ваше срце остало, јер ова црква је ваш дом и наш дом. Свети Јован Претеча овде нас је окупљао и пре ових најновијих страдања, али и сада нас окупља да у миру и љубави живимо сви, да праштамо једни другима, јер не може са горчином да се живи и угодити Богу“, поручио је окупљенима, у пригодној беседи отац Сава, поручивши:

„Толико је Бог благословио овај крај испод Проклетија, благословио и дао свима довољно, да треба да живимо у међусобном поштовању и миру и на тај начин да благодаримо господу на свему што је у нама, да се међусобно измирујемо, да међусобно праштамо једни другима, да се не делимо на партије и на групе, јер доста смо ионако подељени. Христос нас је све сабрао. Данас у путиру није било једне или друге групе, није било ни мушког ни женског, ни Грка ни Јеврејина, ни ове ни оне партије. Сви смо били заједно, као што и треба да будемо у цркви и сви заједно повезани у љубави, вери, нади и праштању.”

Након литије и пресецања славског колача, овогодишњи домаћин, председник завичајног клуба Пећанаца Саво Радоњић, предао је колач поородици Силвије Рашковић из Дугоњва.

Слави градске цркве присуствовао је и градоначлник Пећи, Газменд Мухаџери.

Црква Светог Јована Претече, порушена је у мартовском погрому 2004. године, а обновљена 2012.

Извор: Радио Гораждевац

А.Ћ.