Припрема за бербу кукуруза у Шилову

фото: РТВ Пулс

Двадесетпетогодишњи Стефан Максимовић из Шилова, једини је на Косову и у централној Србији који је сам успео да адаптира комбајн за жетву пшенице у комбјан за бербу кукуруза. Своје машине је припремио и нада се успешној берби кукукуруза која се у Косовском Поморављу очекује се за десетак дана.

Стефан Максимовић је убацивањем неколико нових делова, адаптирао комбајн за жетву пшенице у комбајн којим ће брати и кукуруз.

“Фабрички комбајн за жетву пшенице има ротацију за бербу зрна, а ми смо урадили тако, да скидањем четири шрафа, скинемо комплетан део и адаптирамо комбајн за бербу кукуруза. Ја мислим да то до сада нико није урадио”, прича млади Стефан, који је већ отац четворо децо и додаје да има велико искуство, захваљујући оцу који је био комбајнер тридесет година.

Кукуруз који се обере оваквим комбајном, може одмах у кош.

“Уградили смо бункер за сакупљање кукуруза, грло које води до њега, убацили смо комушаљке које чисте кукуруз, урадили смо систем који се у фабричком комбајну показао као нефункционалан, односно направили смо да се сакупља зрно и да нема растур у пољу”, наставља стручно да објашњава Стефан, наглашавајући да је од четири, пет берача кукуруза који је до сада имала његова породица, прикупљено све оно најбоље.

До појаве адаптираног комбајна, произвођачи кукуруза су били незадовољни, јер су после бербе комбајном морали код куће да дорађују, односно да чисте клипове.

Стефанов отац Дејан каже да су све машине које поседују сами купили, али да би им помоћ добродошла.

“Недостају нам стругови, глодалице, комбајни су стари, делови су похабани, морамо да идемо да тражимо стругаре. У селу нам је потребан неки струг, нема нико у селу, а немам ни ја. Куповао сам машине и механизацију, али никада нисам имао довољно пара да купим неки струг или глодалицу, а мало мало па треба нека осовина да се доради или неки други део”, прича Дејан, наглашавајући да је за адаптирани комбајн немогуће купити делове, а да до сада није имао помоћ ни од косовских, ни од институција Републике Србије.

Кукуруз у Косовском Поморављу је скоро зрео, а произвођачи кажу да, иако је била суша, година неће да буде лоша.

Извор: РТВ Пулс

А.Ћ.