Priprema za berbu kukuruza u Šilovu

фото: РТВ Пулс
Dvadesetpetogodišnji Stefan Maksimović iz Šilova, jedini je na Kosovu i u centralnoj Srbiji koji je sam uspeo da adaptira kombajn za žetvu pšenice

Dvadesetpetogodišnji Stefan Maksimović iz Šilova, jedini je na Kosovu i u centralnoj Srbiji koji je sam uspeo da adaptira kombajn za žetvu pšenice u kombjan za berbu kukuruza. Svoje mašine je pripremio i nada se uspešnoj berbi kukukuruza koja se u Kosovskom Pomoravlju očekuje se za desetak dana.

Stefan Maksimović je ubacivanjem nekoliko novih delova, adaptirao kombajn za žetvu pšenice u kombajn kojim će brati i kukuruz.

“Fabrički kombajn za žetvu pšenice ima rotaciju za berbu zrna, a mi smo uradili tako, da skidanjem četiri šrafa, skinemo kompletan deo i adaptiramo kombajn za berbu kukuruza. Ja mislim da to do sada niko nije uradio”, priča mladi Stefan, koji je već otac četvoro deco i dodaje da ima veliko iskustvo, zahvaljujući ocu koji je bio kombajner trideset godina.

Kukuruz koji se obere ovakvim kombajnom, može odmah u koš.

“Ugradili smo bunker za sakupljanje kukuruza, grlo koje vodi do njega, ubacili smo komušaljke koje čiste kukuruz, uradili smo sistem koji se u fabričkom kombajnu pokazao kao nefunkcionalan, odnosno napravili smo da se sakuplja zrno i da nema rastur u polju”, nastavlja stručno da objašnjava Stefan, naglašavajući da je od četiri, pet berača kukuruza koji je do sada imala njegova porodica, prikupljeno sve ono najbolje.

Do pojave adaptiranog kombajna, proizvođači kukuruza su bili nezadovoljni, jer su posle berbe kombajnom morali kod kuće da dorađuju, odnosno da čiste klipove.

Stefanov otac Dejan kaže da su sve mašine koje poseduju sami kupili, ali da bi im pomoć dobrodošla.

“Nedostaju nam strugovi, glodalice, kombajni su stari, delovi su pohabani, moramo da idemo da tražimo strugare. U selu nam je potreban neki strug, nema niko u selu, a nemam ni ja. Kupovao sam mašine i mehanizaciju, ali nikada nisam imao dovoljno para da kupim neki strug ili glodalicu, a malo malo pa treba neka osovina da se doradi ili neki drugi deo”, priča Dejan, naglašavajući da je za adaptirani kombajn nemoguće kupiti delove, a da do sada nije imao pomoć ni od kosovskih, ni od institucija Republike Srbije.

Kukuruz u Kosovskom Pomoravlju je skoro zreo, a proizvođači kažu da, iako je bila suša, godina neće da bude loša.

Izvor: RTV Puls

A.Ć.