Први документарни филм на босанском језику „Никоме ништа“ приказан у Призрену

У Призрену је приказан први документрани филм на босанском језику „Никоме ништа“, снимљен пре неколико година у подгорском селу Скоробиста надомак Призрена, у режији младог и перспективног бошњачког редитеља Едина Алије.

Филм се бави тематиком уговорених бракова Бошњака из региона Призрена 70-тих година прошлог вијека, а филмску екипу чине глумци-аматери из већине заједница које живе на Косову, албанске, српске и бошњачке, што филму даје посебност, а главне улоге у филму остварили су Ивана Бартуњек и Тарик Мусић.

Филм говори о 17-годишњој Мерјеми која је приморана да се уда за мушкарца који има преко 40 година и то у вријеме када је Мерјема већ имала везу са Ахметом, њеним вршњаком. Током свадбе она одлучује да побегне са Ахметом.

О филму који траје 20 минута, редитељ Един Аљија поред осталог каже да је овај филм приказан на бројним фестивалима.

„Овај кратки филм је у ових протеклих пар година постојања погледао велики број љубитеља овог филмског жанра на преко 40 филмских фестивала, односно у многим државама у свијету гдје је врло добро прихваћен и гледан са посебним занимањем, јер се ради о законима, култури и традицији косовских Бошњака 70-тих година прошлога вијека, гдје је млада приказана у старој и традиционалној бошњачкој ношњи, а због урока јој је лице исцртано и офарбано различитим бојама (чувена ,Љубинска нуса). Дакле, Мејрема која има само 17 година не може задржати сузе које лагано бришу њено офарбано лице и тиме показује колико јој боли наноси чињеница да је отац жели удати за човјека од преко 40 година и то њој непознатог“, каже Аљија и додаје:

„Овим филмом на коме су радили бошњачки, албански и српски филмски умјетници разбили смо мултиетничке предрасуде. Сви су они, поред мене, радили са много ентузијазма и задовољства, те вјеровали у концепцију филма. О самом филму су писали многи балкански медији, јер су многи од њих и упознали на тај начин и нашу бошњацку заједницу, многе наше обичаје и традицјју тих времена, док је нашој заједници дао неки кредибилитет тј. да се побољша њен имиџ у модерном косовском друштву.”

Млади редитељ тврди да су га након одгледаног документраног филма контактирали из читавог свијета и распитивали се ко је и како живи бошњачка заједница на Косову и још о много чему, што значи да је са филмског аспекта он испунио своју мисију.

„Ево нас овдје у Призрену гдје се филм поново приказује, како би завршили његово путовање широм балканских па и свјетских простора“, истакао је Един Алија.

Документрани филм „Никоме ништа“ у умјетничком смислу веома много значи Бошњацима који живе на Косову, посебно онима из призренског региона.

Међутим, можда због тога што се овај документарни филм приказивао у послеподневним сатима, сала је била полупразна, иако је улаз био бесплатан. А можда говори и о томе колико се уствари на овим просторима цени уметност…

Радио Омега3- Амил Каси