У “игри” су разне опције за решавање односа између Косова и Србије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Према писању “Газета Еxпресс” заменик америчког државног секретара Метју Палмер који је 30. августа именован за специјалног америчког изасланика за Западни Балкан, допутоваће на Косово, али позивајући се на одговор америчке амбасаде у Приштини, овај медиј преноси да још увек није познат датум његовог доласка.

Према саопштењу објављеном на званичног страници америчког државног департмана, улога Палмера ће, поред осталог, бити усмерена ка америчким настојањима за јачање дипломатског ангажовања његове земље у подршци миру, стабилности и просперитету у региону.

Иначе, амерички амбасадор у Београду Кајл Скот сматра да је питање Косова једно од највећих препрека у актуелним односима Вашингтона и Београда.

Како преносе српски медији, он је учествао на Међународној научној конференције под називом “Српско-амерички односи”, а новинарима је поред осталог изјавио да је неопходно да се пронађе решење и да његова држава подржава процес нормализације односа између Косова и Србије, који води Европска унија (ЕУ).

Скот је такође истакао да ће Сједињене Америчке Државе бити веома активне у проналажењу решења и да очекује да будућа Влада Косова суспендује или укине таксе на увоз српске робе, како би се остварио напредак у дијалогу. У овом контексту је подсетио да је Палмер изабран за специјалног изасланика за Балкан и да ће се посебно посветити овом питању.

“Надам се да ће после избора на Косову, доћи влада која је спремна за напредак у преговорима и да ће суспендовати или укинути таксе, тако да можемо да напредујемо и нађемо тежак компромис између Косова и Србије “, изјавио је Скот, додајући да се нада да ће решење до којег се буде дошло бити трајно и да ће дати допринос миру у региону Балкана.

“Ја сам уверен да Србија не може да прими сву популацију Косова натраг у Србију и да албанска популација Косова никад неће бити део Србије”, изјавио је поред осталог Скот у обраћању новинарима.

Иначе, Метју Палмер је у интервјуу за Радио телевизију Црне Горе изјавио да ће главна тачка у његовој агенди бити дијалог између Приштине и Београда, износећи и оптимизам да би се коначни споразум између Косова и Србије могао постићи.

“Један од наших главних циљева је да дамо подршку Влади Косова која је посвећена дијалогу, што подразумева суспендовање таксе и повратак за преговарачки сто…Идеално би било међусобно признање. Чим се две стране врате за преговарачки сто, ми ћемо бити ту као партнери, у тражењу споразума који ће бити прихватљив за све, одржив и фер споразум, који ће помоћи Србији на њеном путу према Европској унији”, изјавио је поред осталог Палмер за Радио телевизију Црне Горе.

Избор Метјуа Палмера за америчког специјалног изасланика за Балкан, за професора Лондонске школе за економију и политичке науке Џејмса Кер Линдсија је изванредан потез.

Он је у интервјуу за “Газета Еxпресс”, на питање о евентуалној размени територије између Косова и Србије као могућност постизања коначног споразума, одговорио да је било доста спекулација око ове идеје, али да није најбоље да се превише задржава на овом питању.

“Оно што знамо је да постоји потреба за споразумом између Косова и Србије, који ће једном заувек решити проблем за све и да ће омогућити Косову улазак у Организацију уједињених нација (ОУН). Треба повезати две стране како би одлучиле какав ће споразум постићи. Као и многи други, верујем да је важно да стране буду отвореног ума. Ако Београд и Приштина желе да постигну територијални споразум, онда ми не треба да искључимо тако нешто. Услов је да сваки споразум који се буде постигао буде у складу са међународним законима. Најзад, остаје њима да одлуче. Ми треба да поздравимо било какво настојање које се тиче постизања споразума”, сматра Кер Линдси.

Иначе, посланик немачког ЦДУ Петер Бајер је недавно изјавио да би неки коначни споразум између Београда и Приштине могао да буде по моделу “две Немачке”, међутим Линдсеј каже да је то застарела идеја и да је могла да буде функционална пре десетак година.

“Мислим да је много боље да се учине напори за проналажење коначног и свеобухватног споразума, који ће решити заувек проблем за све. Мислим да је то могуће и треба бити фокусиран на међународним настојањима. Привремена “решења” као ово, стварно није корисно. Она само продужавају проблеме”, сматра Линдсеј и додаје да свако решење до којег би дошле две стране, треба да буду прихватљиво и признато.

Иначе, дијалог између Косова и Србије је прекинут новембра прошле године, након лобирања Србије за неучлањење Косова у ИНТЕРПОЛ, што је за последицу имало доношење одлуке косовске Владе о увођењу таксе на српску робу. Званична Приштина не сматра да је ова одлука утицала на прекид дијалога, како то тврди званични Београд који условљава почетак дијалога укидањем тарифе.

Оно што за сада све политичке партије на Косову сматрају, јесте да дијалог са Србијом треба да се настави, док већина њих одбија да се на преговарачком столу разматра идеја о разграничењу.

Тако председник Националног савета Социјалдемократске иницијативе Јакуп Краснићи сматра да “игра са границама и она за нормализацију односа са државом која има непријатељски став на високом нивоу, није власништво ниједне индивидуе, било о коме да се ради”.

“Дијалог да, али само међу равноправним земљама за реципрочно признање. Једна таква форма дијалога, према вестима које стижу из Београда, није на хоризонту! То треба гледати без наочара”, закључио је Краснићи.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај