Удружење Црногораца Косова: Одлука ЦИК-а, дискриминаторски чин

Одлука Централне изборне комисије да се гласање на ванредни парламентарним изборима на Косову омогући само бирачима који имају косовска документа је дискриминаторски чин и погађа 20.000 Црногораца који живе у расељеништву и на северу Косова, каже се у саопштењу Удружења Црногораца Косова, које је потписо председник тог удружења Слободан Вујичић.

Удружење Црногораца Косова такође сматра да интереси трајног мира на Западном Балкану морају бити изнад личних интереса и интереса само једне стране.

„Одузимати право гласа грађанима који се налазе на бирачком списку, најгрубље је кршење људских права и управо изборног закона Косова, тачније члана 90. закона о изборима и члана 16. изборног правила 09/2013. Овим дискриминаторским чином погођено је 20. 000 Црногораца који живе на сјеверу Косова и у расељеништву“, наводи се између осталог у саопштењу и апелује “на све релевантне чиониоце на Косову да утичу на ЦИК да не урушава легитимитет избора и да се не ставља на страну оних групација које су против компромисног рјешења између Београда и Приштине“.

А.Ћ.