Далибор Јевтић: Ако се не ујединимо око заједничког интереса, сутра нас неће бити

Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић је позвао све Србе, али и остале мањинске народе на Косову и Метохији на уједињење, јер уколико нема јединства онда нас, како је рекао, сутра неће бити. Јевтић је у ексклузивном интервјуу за портал ГрачаницаОнлајн, говорио и о одуци Централне изборне комисије у Приштини да забрани гласање свим гласачима који немају косовска документа, назвавши то чином који онемугаћава велики број Срба да изађу и гласају. Осврнувши се на прошлост, потпредседник Српске листе је рекао да би све данас било другачије да није укинута надгледана независност Косова, за коју је како је истакао, гласао и Слободан Петровић, председник Самосталне либералне странке. Јевтић верује у победу Српске листе на ванредним парламентарним изборима на Косову и тврди да је, без обзира на некада различита мишљења, Српска листа тренутно најјединственија од свог оснивања. По његовим речима, држава Србија и њен председник Александар Вучић, своју позицију у дијалогу са Приштином могу ојачати само на јединству Срба са Косова и Метохије.

Политичка одлука Централне изборне комисије у Приштини

Грачаница Онлајн: Господине Јевтићу, одлуку ЦИК-а о прихватању само косовских докумената на скорашњим парламентарним изборима, потврдио је и панел за представке и жалбе. Приговор Српске листе је одбијен. Како то комантаришете?

Далибор Јевтић: Одука је политичка и има за циљ да што мањи број Срба изађе на предстојеће изборе 6. октобра, то је потпуно јасно. Ми смо пратили све процесе у ЦИК-у и у једном тренутку није било никаквих проблема и онда је на иницијативу, како смо ми добили информацију, Самосталне либералне странке, донета таква одлука. Понављам, у питању је политички процес који за циљ има да се мањи број Срба појави на бирачким местима.

Зграда у којој се налази Централна изборна комисија Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Грачаница Онлајн: Шта после одлуке панела за жалбе? Има ли још простора за неко деловање Српске листе и осим, како сте рекли мањег броја бирача, које су још последице овакве одлуке?

Далибор Јевтић: Ако имате мањи број гласача, то аутоматски утиче на проценат који ће политичка странка моћи да добије. Дакле, овом одлуком се умањује политичка снага једне политичке опције. Ми смо имали ситуацију да су појединци на неким претходним изборима доносили сличне одлуке, мењали одлуке у току самог изборног дана, односно у моменту када су чули да велики број Срба излази на изборе. То је апсурд, заиста. Дакле, моја порука доносиоцима таквих одлука: Молили сте Србе да изађу на изборе, молили сте Србе да учествују у изборним процесима и сада показујете своје право лице, али не само ви, већ и они који се представљају политичким представницима Срба, попут Самосталне либералне сранке. Посебно је интересантно да једна Рада Трајковић, која је у Покрету Савез за Србију, каже да у централној Србији нема услова за изборе, а овде није дигла глас против једне овакве одлуке. За укидање овакве одлуке ЦИК-а свој глас нису подигли, ни Рада Трајковић, ни Слободан Петровић, а нису протестовали ни Александар Јаблановић, нити Ненад Рашић, јер њима одговара оваква ситуација и они су у договору са својим менторима, када се о овој одлуци ради.

Грачаница Онлајн: Шта ће даље предузети Српска листа?

Далибор Јевтић: Ми до последњег дана нећемо одустати да користимо у законском смислу све ресурсе, чак и последњег изборног дана. Били смо у прилици да разговарамо и са представницима међународне заједнице и мене брине њихово ћутање. Одлука о забрани гласања са српским личним картама говори да је ово део једне игре која за циљ има да се умањи снага Српске листе, али свакако да је ово, по нашем мишљењу, позив свим Србима да изађу на изборе у великом броју и да на тај начин дају, рекао бих, политички ударац онима који желе другачији резултат од онога који ми очекујемо.

Централна изборна комисија Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Не смемо да дозволимо победу онима који неће радити у интересу српског народа

Грачаница Онлајн: Какве резултате очекујете на изборима 6. октобра?

Далибор Јевтић: Очекујем убедљиву победу Српске листе. Информације са терена говоре да су сви слободомислећи Срби, сви они који разумеју шта је данас национални интерес и сви који су свесни изазова који нас очекују као народ на Косову и Метохији, на страни Српске листе. Све информације које добијамо са терена говоре да ћемо победити, али оно што је важно да се напомене, јесте да не дозволимо победу онима који неће радити у интересу српског народа, већ ће радити у свом личном интересу. Зато морамо да водимо рачуна да такви људи не добију ниједног посланика, јер тај један посланик може да буде некоме средство. Када кажем некоме, мислим на Албанце, који после могу да кажу: ето ми имамо Србе, ми имамо Србе који хоће да раде са нама, ми имамо Србе који ће да ћуте и нико не може да каже да Косово није мултиетничко. Е то је велика опасност. Не бих да ово звучи као флоскула, али вас питам, када сте чули да је Слободан Петровић, Ненад Рашић или било ко други дигао глас када су нападане цркве, када су нападани наши сународници? Да ли сте чули иједну реч Слободана Петровића и његових сабораца у Самосталној либералној странци у тренуцима када се нешто лоше дешавало Србима на простору Косова и Метохије? Па никада, јер он то не сме да ради. Он још увек има нека дуговања, вероватно према Албанцима и због тога ћути. То је опасност која вреба. Уколико Слободан Петровић, који себично мисли само на себе и чији је интерес да само он из странке коју води буде посланик, буде поново изабран, онда ћемо имати ситуацију да неко ко се представља као политички представник Срба, уствари све ради на њихову штету. Али, неће то да му буде први пут. Сетимо се само гласања за укидање надгледане независности, што је кључ свих каснијих проблема и проблема које имамо данас. Знате, он је гласао за престанак надгледане независности Косова, а да заузврат није у политичком смислу српском народу на Косову и Метохији институционално обезбедио нешто што ће га одржати на овим просторима. У политичком смислу, ставио нас је у лошу позицију и одузео нам је скоро све механизме које смо могли да имамо. Подсећам, ми смо имали кроз ИЦО у том тренутку много механизама и да се надгледана независност није укинула, данас се не бисмо суочавали са овим проблемима. Далеко би нам био лакше да је ИЦО остао, као и специјални представник. То је нешто што не можемо да заборавимо и то је нешто што указује управо на то колика је опасност од начина деловања Слободана Петровића. Ја нећу рећи од Самосталне либералне странке, зато што је Слободан Петровић човек који све одлуке доноси сам и мени је жао што људи око њега постају жртве те његове неодговорне политике. Ти људи би заиста требало да се замисле са ким сарађују. То је чињеница коју нико не може да демантује, а и ја сам лично био сведок да је тврдоглаво увек сам доносио одлуке на штету српског народа.

Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Албанске партије желе за партнере оне који признају Косово

Грачаница Онлајн: А могу ли велике албанске политичке партије да утичу на гласачко тело и да обезбеде гласове партијама које им на неки начин одговарају?

Далибор Јевтић: Пошто је велика политичка борба између самих Албанаца, ја не верујем да ће они некоме делити гласове. Мислим да је то апсурдно. Они покушавају да на другачији начин, односно институционалним притиском и одлукама које доносе, попут ове о немогућности гласања са српским личним картама и другим неким процесима, ураде онако како им одговара. Па тако, на пример, директор поште за мањине, Слободан Петровић, зове све Србе који раде у Пошти Косова и прети им. То су механизми којима ће они, тј. Албанци, да се користе против Српске листе. Пример овога о чему говорим је то што један Аљбин Курти, лидер покрета Самоопредељење, који се залаже за велику Албанију, изађе и каже да ће сарађивати једино са Србима који признају независно Косово, Слободаном Петровићем, Ненадом Рашићем, Радом Трајковић, Александром Јаблановићем итд. То врло јасно говори о намерама које Албанци имају, али то не значи да ће им они дати гласове, већ да ће им дати институционалне механизме у руке како би Српску листу, српски народ и српске грађане који желе да гласају за Српску листу, уплашили, застрашили и онемогућили да гласају. То је опасност која вреба.

Грачаница Онлајн: Да ли и опстанак Срба на овим просторима зависи, између осталог, и од тога које ће албанске партије формирати нову владу?

Далибор Јевтић: Наравно да зависи и од тога и то се више пута у прошлости и доказало, међутим ми не можемо да бирамо албанске представнике и никада то нисмо ни могли. Увек ћемо бити спремни да радимо и да сарађујемо, али не тако што ћемо само да будемо икебане, не тако да би неко рекао да су Срби у институцијама. Мислим да ће бити много теже онима који буду формирали нову власт да се погледају са нама у очи, након свега онога што се десило. Оно што могу да кажем, јесте да ће нова влада свакако имати један задатак који неће бити нимало лак. Када то кажем, мислим да Албанци готово ништа не чине како би припремили своју јавност за неки будући договор и за компромисно решење. Има много тога што још увек није решено на простору Косова и Метохије, тако да ће и нови председник и чланови будуће владе морати да се суоче са тим изазовима. Наравно, дијалог мора да се настави и мислим да би међу првим одлукама нове владе требало да буде одлука о укидању такси, како би се управо дала шанса дијалогу.

Плакати Српске листе са неких од претходних избора, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Српска листа се бори за све мањинске заједнице, ако се не ујединимо, сутра нас неће бити

Грачаница Онлајн: Данас смо добили информацију да ће Удружење Црногораца Косова највероватније подржати Српску листу. Колико ће Србима и Српској листи значити подршка Црногораца, Рома, Горанаца и осталих мањинских заједница?

Далибор Јевтић: Црногорци су и на прошлим парламентарним изборима имали свог кандидата на Српској листи, то је била госпођа Снежана Караџић. Са друге стране, ми смо као политички представници Срба радили на заштити Црногораца на Косову и мислим да данас сви представници Црногораца добро знају и добро разумеју ко их штити. Они су видели да једину заштиту имају у нама и њихова подршка није случајна. Нама та подршка значи много, јер ово је моменат у коме се не штите лични интереси. Константно понављам да морамо да раздвојимо те две ствари које су врло важне. Ово је моменат у којем се штите интереси невећинских народа на Косову, пре свега Срба, али и Црногораца и других. Уколико се не ујединмо око нашег заједничког интереса, онда нас сутра неће бити.

Грачаница Онлајн: Иако непрекидно позивате на јединство, чини се да Српска листа није баш јединствена.

Далибор Јевтић: Можете да чујете овакве или онакве информације, али ако уђете у неку кућу, у једну породицу, чућете да у њој има размирица. То је нормално. Ваљда је нормално када људи разговарају да немају увек исто мишљење око одређених ствари. Међутим, то су ствари које су у овом тренутку мање важне и тврдим да не постоји веће јединство од тренутка када је Српска листа основана као партија, од када је Српска листа почела да делује као странка. Понављам, никада није постојало веће јединство Срба, као и унутар Српске листе. Уверавам вас у ово о чему говорим, а знате и ви да сам одговран и да не говорим о неоснованим стварима. Ми смо сели, разговарали, договорили се и одлучили да је у овом тренутку најважније оставити неспоразуме по страни и ујединити се око једног циља. Тај циљ је заштита српских националних интереса на простору Косова и Метохије и за тај циљ ћемо се заједнички борити. Лични интереси нас не занимају, већ нас једино интересује јединство и интереси српског народа, како би наш председник Вучић и наша држава Србија у наредним месецима имали могућност да своју позицију у дијалогу са Приштином граде управо на том јединству Срба на простору Косова и Метохије.

Грачаница Онлајн: Шта бисте у овом тренутку поручили својим сународницима?

Далибор Јевтић: Ми смо свакодневно са народом, ми са људима разговарамо и нећете вдети никог другог да са народом разговара, осим представника Српске листе. То је чињеница о којој желим да се говори. И сада својим сународницима поручујем исто што им ми увек говоримо када се сретнемо и наша порука је врло јасна.

Тежак је моманат у којем се српски народ на Косову и Метохији налази и зато је врло важно да свака Српкиња и сваки Србин на Косову и Метохији, сви они који имају право гласа, изађу и гласају. Важно је да свој глас дају Српској листи, јер се на тај начин не гласа за политичку партију, већ се гласа за оно што би требало да буде наш циљ и у будућности, а то је да имамо снажнију, бољу и здравију српску заједници на Косову и Метохији у институционалној борби која нам предстоји.

Грачаница Онлајн: Господине Јевтићу, хвала што сте говорили за наш портал.

Анђелка Ћуп