Брезовица: Донкихотовска борба против изградње МХЕ

фото: ФБ, Брезовица – Шар планина

<font size="2"><em>фото: ФБ, Брезовица – Шар планина</em></font><hr />

Мештани општине Штрпце, али и грађани из осталих општина, као и активисти из иностранства протестовали су данас поново против изградње мини хидроцентрала у овој општини.

Мештани општине Штрпце, али и грађани из осталих општина, као и активисти из иностранства протестовали су данас поново против изградње мини хидроцентрала у овој општини. Компанија „Меткос гроуп“, како тврде мештани, наставља са радовима на изградњи, а овог пута у заштићеној зони националног парка на Дурловом и Беревачком потоку. Поручују да ово представља кршење закона, али и да реакције надлежних институција изостају. Око двеста грађана – Срби, Албанци као и чланови организације ГАИА из десетак држава света, данас се окупило у близини Дурловог потока у општини Штрпце како би изразили протест против изградње мини хидроцентрале.

Данашњи скуп обезбеђивала је Косовска полиција као и припадници јединице РОСУ, у разговору за КоССев потврдио је мештанин Иван Милосављевић.

„На самом Ски центру, на 1700 метара надморске висине хоће да узурпирају два потока, притоке Лепенца, који су атракција за Шару а плус напајају изворишта пијаће воде“, објашњава Милосављевић.

Посебно наглашава да је место где се изводе радови зона националног парка.

„Никакав папир на овим просторима не може да вреди ништа, пошто Шар планина припада међународној заједници националних паркова и без њихове сагласности нема шансе да они добију дозволу“. Међутим, истовремено додаје да је свестан да се ту „не може ништа“, пошто се „закони крше“.

Како каже, радови трају већ неко време и „већ је причињена велика штета“.

Зна се у националном парку да не сме један камен да се окрене, а они су багерима копали и роварили потоке где се и становништво снабдева пијаћом водом тако да су људи на чесмама добили кафену воду

Како тврди, данас су успели привремено да зауставе радове у овом месту, али машинерија ове компаније по окончању окупљања, уз пратњу локалне полиције, вратила се и наставила са започетим послом.

У понедељак ће имати састанак у Министарству за животну средину, али додаје да не очекују пуно. „Борићемо се колико можемо, али ово личи на донкихотовску борбу са ветерењачама“.

Критичан према институцијама био је још један мештанин, Стојан Јоксимовић, који се обратио окупљенима на данашњем скупу.

„Министарство за заштиту животне средине и локална самоуправа не само да не чине ништа него се неким поступцима сврставају на страну једне мале ‘Меткос’ групе која је изнад свих закона, не поштујући закон, не поштујући Устав. Мене само изненађује понашање једне релевантне институције, институције Националног парка која се у више наврата на челу са њеним директором, противила оваквом пројекту и предузимала неке кораке раније, не знам зашто ћуте сада. Ово је њихова територија, њихова надлежност“, објаснио је Јоксимовић.

Он наводи да је закон „изузетно прецизан и јасан“.

„У закону о водама који је потписао г-дин Јакуп Краснићи, а посебно оно административно упутство које је потписао г-дин Ферид Агани јасно се прецизира шта се може, а шта не – у тачки број пет где се децидно наводи које зоне, у овом случају Дурлов поток, не могу бити предмет оваквог пројекта. Ми се питамо ко је то већи од закона, какво ћемо друштво имати ако се закон не поштује, то води ка хаосу и ка урушавању система“ нагласио је Јоксимовић.

Вишемесечни протести

Подсећамо, средином фебруара ове године, после дуже од два месеца протеста мештана, обустављена је изградња мини хидроцентрале у Штрпцу, а багер који је био постављен на месту Обереке је уклоњен. Тада је одлуку о престанку изградње донела Општина Штрпце, односно њен градоначелник због тога што је услед радова дошло до замућивања воде за пиће у резервоару, а самим тим и због угрожавања водоснабдевања. Ипак, одлука општине није коначна због чега се чекало на коначну одлуку Министарству животне средине и просторног планирања.

„Ова одлука још није дефинитивна и зависи од Министарства којем је поднет поднесак у писаној форми и чека се да се поништи одлука о изградњи мини хидроцентрале,“ објаснио је тада један од организатора протеста у Штрпцу, Добривоје Стевановић.

И пре одлуке министарства, компанија „Меткос Гроуп“ из Приштине је почетком маја поново покушала да настави радове на изградњи хидроцентрале. Тада је дошло до сукоба грађана са полицијом који су покушали да спрече радове, при чему је повређено двадесетак мештана Штрпца.

Дозволу за коришћење земљишта на локацији „Обереке“ дала је управо СО Штрпце још 2013. године, али је 2016. са исте инстанце наложено обустављање радова на неодређено.

Средином јула, настављена је изградња у месту Обереке, само пар дана након што је косовски министар за животну средину и просторно планирање, Фатмир Матоши, рекао да не може да преиначи одлуку о изградњи више хидроцентрала у рејону Штрпца.

Више од 70 Штрпчана окупило се тада како би изразили своје незадовољсто, али стигло им је јасно упозорење: “Свако ко се приближи машинама биће ухапшен и процесуиран”. Према њиховим тврдњама, ова компанија није имала неопходно одобрење како би наставила радове.

Месец дана касније, регионална истражна јединица Косовске полиције из Урошевца у селу Доња Битиња код Штрпца извршила је претрес и привела двојицу мушкараца – Србина и Албанца, под сумњом да су запалили два багера којима су вршени радови на изградњи мини хидроцентрале у овом месту.

Извор: Коссев