Врховни суд Косова одбио жалбу Српске листе

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Врховни суд Косова је потврдио данас одлуку Централне изборне комисије да се 6. октобра, на ванредним парламентарним изборима, може гласати само са косовским документима. Одлука је дефинитивна, рекла је председница ЦИК-а Ваљдете Дака, после жребања за редослед партија и коалиција на изборном листићу. Приликом жребања није било превода на српски језик.

„Уствари то није гласање, то је идентификација. На дан гласања, идентификација ће се вршити само са косовским важећим документима“, рекла је Дака након извлачења редоследа партија и коалиција за косовске ванредне парламентарне изборе. Она је такође истакла да Српска листа тренутно нема свог представника у Централној изборној комисији, јер је Стеван Веселиновић, после одлуке да се на предстојећим изборима гласачи не могу идентификовати са личним документима Републике Србије, напустио ЦИК.

Ваљдете Дака, председница ЦИК-а, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Не. Српска листа нема свог представника тренутно. Господин Веселиновић је самовољно напустио Централну изборну комисију. Ми смо данас добили одлуку Врховног суда којом је потврђена наша одлука. Дакле, мислим да господин Веселиновић нема зашто да одбија да буде члан ЦИК-а“, нагласила је председница ЦИК-а.

Члан Срске листе Зоран Мојсиловић каже да званичну одлуку Врховног суда, његова партија није добила.

„Управо сам од вас добио ту информацију. Ми до сада нисмо званично добили на имејл никакво обавештење од Врховног суда на жалбу коју смо поднели, везано за гласање и идентификацију гласача са личним картама Републике Србије. Сачекаћемо да видимо шта пише у тој одлуци Врховног суда“, рекао је Мојсиловић.


Одређен редослед партија за ванредне парламетране изборе

Данас је, уз присуство представника политичких партија и коалиција које имају кандидате на предстојећим изборима, представника цивилног сектора и међународних организација, извучен редослед политичких субјеката за предстојеће изборе.

Српска листа ће бити под бројем 135, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Србе ће на изборима представљати Партија косовских Срба, под редним бројем 115, коалиција “Слобода”, ће бити под бројем 120, гласачи Самосталне либералне странке ће заокружити број 121, док ће Српска листа бити под бројем 135.

Приликом жребања није било превода на српски језик.

Редослед партија за ванредне парламетране изборе, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

А.Ћ.