Захир Тaнин и Марко Ђурић о политичко – безбедносној ситуацији на Косову

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и Специјални представник Генералног секретара Уједњених нација и шеф Мисије УН на Косову (УНМИК) Захир Таниn, разменили су мишљења о тренутној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о предстојећем извештају УНМИК-а који се припрема за Савет безбедности УН, каже се у саопштењу за јавност достављеном из Канцеларије за КиМ.

Србија, према Ђурићевим речима, види као незаобилазну, улогу УН у процесу решавања односа Београда и Приштине, који су по својој природи, како се наводи, пре свега унутрашњи унутар Србије, са елементом страног мешања.

Ђурић је подсетио да се дијалог између Београда и Приштине водио под окриљем ЕУ, а на основу мандата Генералне скупштине УН, као и да је „прошло више од шест година, односно тачно 2.341 дан, од неиспуњења главне обавезе Приштине о формирању Заједнице српских општина, а да ЕУ није обезбедила спровођење овог договора, о чему је Србија више пута обавештавала Савет безбедности“.

Директор Канцеларије за КиМ је изразио наду да ће у предстојећем извештају о Коосву, „бити констатовано да су људска и политичка права Срба у нашој јужној покрајини драстично уназађена након увођења антицивилизацијских такси Приштине на робу из централне Србије“.

Ђурић је упозорио на чињеницу да су све учесталије међуетничке провокације и напади албанских екстремиста на припаднике српског народа, што не изазива довољно озбиљан и одлучан одговор дела међународне заједнице који има највећи утицај на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је изразио очекивање да ће предстојећи, како их је назвао, покрајински избори, уз помоћ међународних организација и представника, протећи у колико-толико демократској атмосфери и да ће српском народу бити гарантовано право да слободно бира своје представнике у привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Ђурић је и овом приликом захвалио Танину на личном доприносу унапређењу положаја српског народа на Косову и Метохији, као и због тога што се УНМИК доследно залаже за поштовање међународног права и оквира предвиђених резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.