Opština Gračanica uz pomoć centralnih institucija rešava pitanje zagađenosti reke Gračanke

Šetnja pored reke je nezamisliva bez maske, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Posle bezbroj zahteva i molbi centralnim institucijama i opštinama Priština i Kosovo Polje, jutros je održan zajednički sastanak u Ministarstvu lokalne samouprave, na kome je dogovoreno da Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvoji dodatna sredstva i pomogne Opštini Gračanica da reši problem zagađene reke Gračanke i izbegne ekološku katastrofu. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici opština Priština i Kosovo Poje, saopštila je Informativna služba Ministarstva lokalne smouprave.

“U organizaciji Ministarstva administracije lokalne samouprave, održan je sastanak u kabinetu ministarke Adrijane Hodžić. Sastanku su prisustvovali ministar prostornog planiranja i životne sredine Fatmir Matoši, građevinski inspektor u MPPŽS-u Fljorije Kćiku, direktor za urbanizam u Opštini Gračanica Dejan Jovanović, u prisustvu narodnog advokata Hiljmija Jašarija i negove zamenice Marije Radulović. Na sastanku su predočeni problemi na terenu i sve strane su se složile da je prioritet svih prioriteta rešavanje ovog problema (zagađenost reke Gračanke, prim.aut.), kroz iznalaženje trajnog i održivog rešenja. Iako su pozvani, predstavnici opštine Priština i opštine Kosovo Polje nisu prisustvovali prvom sastanku ovog tipa”, kaže se u saopštenju.

Ministar prostornog planiranja i životne sredine Fatmir Matoši je izrazio spremnost za izdvajanje znatnih sredstava, kako bi na adekvatan način započeli rešavanje ovog problema, a sa druge strane, lokalna samouprava Gračanica je ohrabrena da uputi konkretne zahteve kroz predloge projekata, kako bi se rešavanju ovog problema pristupilo i sa lokalnog i sa centralnog nivoa.

Institucija Ombudsmana na čelu sa Hiljmijem Jašarijem, insistira na poštovanje zakona i zakonskih obaveza koje imaju i centralne i lokalne vlasti prema građanima, dok je Ministarstvo administracije lokalne samouprave izrazilo spremnost za konstantnu podršku i koordinaciju kako bi se problem reke Gračanke u Lapljem Selu, trajno rešio, zaključuje se u saopštenju.

A.Ć.