Европска посматрачка мисија: Треба поднети захтеве за косовске личне карте

конференције за медије Европске посматрачке мисије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ванредне парламентарне изборе на Косову, пратиће око 100 посматрача из земаља Европске уније, Норвешке и Швајцарске. До сада је стигло деветоро аналитичара избора и 18 дугорочних посматрача, који су распоређени у свих 38 општина. Са данашње конференције за медије из европске изборне посматрачке мисије поручују да су потпуно независни и неутрални, да се неће мешати у изборни процес, нити су заинтересовани за исход избора. На питање новинара да прокоментарише забрану идентификације бирача са српским личним картама, шефица изборне посматрачке мисије за Косово, Виола фон Крамон Таубадел одговара да је одлука Централне изборне комисије законита и да би грађани требало да поднесу захтеве за издавање косовских личних карата.

Изборе на Косову, и локалне и парламентарне, европски посматрачи прате већ пети пут. После сваких избора, осим извештаја, косовским институцијама су упућиване препоруке.

„Јачање изборног процеса никада није лак задатак. Неке препоруке захтевају измену Устава, неке друге измену закона, док друге препоруке могу лакше да се спроведу. Мисија је 2017. године, после превремених парламентарних избора, дала 26 препорука. Многе од тих препорука још увек нису спроведене, уствари ниједна од препорука које захтевају измену законодавства није усвојена“, рекла је шефица изборне посматрачке мисије за Косово, Виола фон Крамон Таубадел и истакла да су се чланови посматрачке мисије, који су на Косово стигли 7. септембра, сусрели са представнциима политичких партија, цивилног сектора и са медијима и да је, како је рекла, код свих примећена приврженост демократском и транспарентном процесу избора.

Виола фон Крамон Таубадел шефица изборне посматрачке мисије за Косово, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Одлуку Централне изборне комисије да се на дан избора дозволи идентификација само гласачима са бирачког списка који имају косовска документа, шефица изборне посматрачке мисије оцењује као закониту.

„Ово није проблем који се јавио сада, јер закон постоји од 2007. године и то се није променило. Закон јесте мало двосмислен, али сада имамо одлуку коју је донео Врховни суд и који је потврдио да сви бирачи морају да имају косовске личне карте. Ми наравно морамо да се постарамо да сви бирачи који су на бирачком списку имају право да гласају и из тог разлога ми саветујемо да се поднесу захтеви за косовске личне карте, иако је време кратко и питање је да ли ће то бити одрађено. Дакле, постоји закон из 2007. године, то се није променило од тада и очигледно је да постоји потреба да се поднесе захтев за косовске личне карте како би се икористило право гласа“, истакла је Виола фон Крамон Таубадел.

Једна од главних препорука ранијих посматрачких мисија била је и сређивање бирачких спискова, а како то није урађено, на бирачким списковима има више бирача него становника. Први пут до сада, у европској посматрачкој мисији се налази и експерт за праћење финансирања политичких партија.

Анђелка Ћуп