Отимање имовине СПЦ у Гњилану, подељено православно гробље

фото: РТВ Пулс

Група верника протестантске вероисповести почела је како тврде, уз усмену дозволу одељења за урбанизам Општине Гњилане, са чишћењем дела гробља у овом граду. Свештеници Српске православне цркве тврде да је парцела на којој се гробље налази у власништву СПЦ и да Општина Гњилане нема право да је било коме додељује.

„Нико од нас није тражио дозволу и људи из општине су мимо благослова Српске правословне цркве дозволили волонтерима из протестантске заједнице да изводе неке радове“, рекао је за ТВ Пулс старешина цркве Светог Николе у Гњилану, Зоран Ковачевић.

Свештеници СПЦ ће затражити пријем код градоначелника Гњилана Љутфија Хазирија, како би покушали да спрече отимање имовине.

На немуслиманском делу гробља у Гњилану сахрањивани су искључиво православни верници, а пре неколико дана општинске власти су тај део поделеле на католичко, протестантско, јеврејско и православно гробље, поставивши табле на албанском језику. Гробље у Гњилану је зарасло у коров и шибље, а преко 80% споменика је порушено, за шта нико никада није одговарао, јавља ТВ Пулс.

Извор: ТВ Пулс

А.М.