Архимандрит Иларион: Господ Исус Христ је наша апсолутна нада, нема ко други да нам пружи спасење

празник Рођења Пресвете Богордице, Мала Госпојина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Светом литургијом и литијом улицама Грачанице, прослављен је празник Рођења Пресвете Богордице, који се у народу назива Мала Госпојина. Мала Госпојина је и Дан Општине Грачаница, који се од четвртка обележава бројним културним и спортским манифетацијама. У пригодној беседи, архимандрит Иларион је поручио да само са вером у Исуса Христа и молитвама Пресветој Богородици, Срби могу да опстану на простору Косова и Метохије и да нико други, осим Господа Исуса Христа, не може Србима да пружи спасење.

„Да је срећан и Богом благословен данашњи празник Цркве Божје, празник Пресвете Богородице, празник предиван, празник топао мајчински, јер ево у овој на чудесан начин саграђеној, као изатканој цркви, осећамо се као да смо заиста под ризом, под покровом пресвете Богородице, да смо заиста у загрљају топлом мајчинском“, рекао је архимандрит Иларион, честитајући празник многобројним верницима који су се окупили у манастиру Грачаница и подсећајући да је избором Пресвете Богородице, „која је једна од нас, рођена природним путем, почео је да се спасава цео свет и да се уводи у простор слободе Божје“.

Архимандрит Иларион је истакао да је чудесна моћ Пресвете Богородице и да је чудесна њена молитвена заштита и да се она зато винула у небеса и да зато на нашим иконама и фрескама седи са десне стране Исуса Христа.

празник Рођења Пресвете Богордице, Мала Госпојина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Господ Христос је наша једина и апсолутна нада, нема нико други ко може да нам пружи спасење и потпуну утеху, то никада не треба да заборавимо и ево ово свето намучено парче земље вековима сведочи то, да сем истине Господа Христа, све је пролазно. Свет се у тренутку уздиже као велики талас који се претвара да је моћан и снажан али се руши и нестаје, а Господ Исус Христос устаје и говори: Умукни, престани и море овога живота се утишава. То искуство које хришћани имају на свакој светој литургији свака мука прстаје, сваку житељску бригу заборављамо и узносимо се у релаост вечног царства небеског“, беседио је, између осталог, отац Иларион и додао:

„На размеђи и ветрометини, ми се чудом неким на овом острвцу спасавамо после различитих бродолома и немамо коме другом да прибегнемо, осим Господу Исусу Христу. Ако погледате Косово и Метохију, прво и основно је оно што видите, оно што види цео свет, а то су светионици наше вере, наше културе, лепоте вероисповедања поколења која су живела пре нас. За то треба да се ухватимо и за то треба да се држимо, за тај јарбол вере, онда када нас запљускују таласи мора који долазе и пролазе, када нас запљускују таласи мора житељског које је бурно.“

празник Рођења Пресвете Богордице, Мала Госпојина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Велики је благослов да и Грачаница слави Пресвету Богородицу и на неки начин, наставља се и закључује се тај циклус празновања који је почео са Успенијем Пресвете Богородице која је слава манастира Грачанице, па ето, сигурно по надахнућу ваљаном је одлучено да се Пресвета Богородица и у општини слави, наставио је архимандрит Иларион:

„ Али, није довољно да се то само обележава на традиционалан начин, него треба да проничемо у дубину наше вере и да заиста живимо црквено. Где год да смо, ко год да смо, да ли смо на некој битној позицији или не, ми смо сви један исти народ Божји и само ће нас то очувати. Онога ко руководи једино Бог може на прави начин да умудри и то само ако се смири, ко спусти главу, ако се понизи и ако служи народу, ако своје време на власти користи да би се жртвовао за веру и за отачаство и за народ Божји, а тако и сви ми треба да служимо једни другима, не би ли нас Господ узвисио. И нека би Господ Бог дао да научимо да се иза смирења, иза понижења, иза смрти, иза страдања, крије радост васкрсења и да васкрснувши угледамо Пресвету Богородицу коју славе ангел и архангели на небесима“.

празник Рођења Пресвете Богордице, Мала Госпојина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Светој литургији и литији, присуствовали су и представници локалних институција, града Новог Сада и Општине Суботица, бројни гости, као и представници Владе Србије, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић и државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Дани Општине Грачаница обележени су бројним спортским турнирима, сликарским изложбама и музичким програмом. Вечерас се прослава завршава свечаном академијом и концертом Тамбурашког оркестра Радио телевизије Војводина.

Анђелка Ћуп