Дан Општине Грачаница, позив на слогу и јединство

Свечана академија поводом Дана општине Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Са свечане академије поводом Дана општине Грачаница, на Малу Госпојину, поручено је да Срби у овим тешким времена морају да буду јединствени, јер само тако могу да опстану на Косову и Метохији.

Гости из Републике Српске, Новог Сада, Суботице, Берана, Краљева и других градова централне Србије, присуствовали су свечаној академији поводом Дана Општине Грачанице, заједно са представницима Српске православне цркве, локалне власти и представницима Владе Републике Србије.

„Битно је да српски народ буде заинтересован за Косово и Метохију и да на један начин, како то приличи, подржи наш опстанак, односно борбу за опстанак на овим простприма у веома тешким околностима“, рекао је у свом обраћању архимандрит Иларион, преневши поздрав и благослов Епископа рашко-призренског Теодосија.

Отац Иларион се захвалио свима који су помагали и који помажу обнову светиња на Косову и Метохији, посебно истакавши обнову Призренске богословије, где се на дан Рођења Пресвете Богородице одржао и Национални савет за просвету Владе Републике Србије.

архимандрит Иларион, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Треба да заборавимо лоше и треба да стремимо ка ономе што је добро, у духу мира, у духу истинског праштања и преображаја и у духу црквености. Зато је црква битна у друштву које је данас засновано на партијском уређењу. По својој природи, политички живот носи неку врсту дељења, које не мора да буде лоше, може да буде подстицајно, али том друштву и таквом које је подељено, некада чак и закрвљено, најчешће потпуно без потребе, црква је неопходна као организам који зове ка јединству. Црква нас сабира, црква помаже човеку да сам нађе своје тежиште и да сам нађе центар свога бића. Желео бих да завршим ово своје обраћање једном жељом и молитвом да покров Мајке Божје покрије све наше недостатке, да сакрије сваку глупост, сваки неукус, сваку бахатост, сваку лаж, сваку клевету и да заиста заблиста оно лепо, јер како рече песник: „Домовина се брани лепотом и лепим васпитањем“, закључио је архимандрит Иларион.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, истакао је да је Општина Грачаница постала симбол српске слоге, снаге и јединства, позвавши све Србе са Косова и метохије да стану уз Српску листу која је,како је рекао, гарант опстанка српског народа на овим просторима.

„Славна Грачаница, око које се слеже богата вековна историја са Милутиновом задужбином у свом епицентру, као живим сведоком српског трајања на овим просторима, представља непресушни извор нашег надахнућа и наше пуне опредељености да својим постојањем овде у срцу Космета, градимо трајни мир и мудром политиком одбранимо српске националне интересе“, истакао је Петковић.

Свечана академија поводом Дана општине Грачаница, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На јединство и слогу српског народа, позвао је и председник Српске листе Горан Ракић:

“Ниједан дан, ниједан сат, ниједан минут, неће се вратити у ваше животе и зато немојте да се љутите, немојте да се свађате, немојте да се делите. Будите сложни и будите јединствени, јер само тако можемо доћи до успеха и само то је кључ за успех, а кључ за успех је сада у вашим рукама“, поручио је председник Српске листе.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић, нагласио је да су Срби на Косову и Метохији показали да су достојни наследници својих предака.

This slideshow requires JavaScript.

“Наша порука са овог празника и скупа јесте, не продајте и не одлазите, јер нигде нећете наћи утемељење као овде. Питајте наше госте колико богатији одлазе и колико желе поново да се врате? Зашто се то дешава? Зато што је Косово наш темељ и наша основа, а када то имате онда је много лакше изаћи на крај са сваком невољом која се постави испред нас. Ми имамо обавезу и пуну одговорност да у име тих темеља градимо будућност и отварамо, само наизглед мале путевеовде у Грачаници, да побољшамо сваки дан наш здравствени и просветни систем, да се боримо за свако радно место, да подржимо и оснажимо сваку малу фирму која запошљава нашу децу”, рекао је Поповић и набројао део пројеката које је Општина Грачаница урадила у циљу побољшања услова живота својих грађана.

Свечану академију у Дому културе у Грачаници, поводом дана Општине Грачаница, увеличали су Национални ансамбл „Венац“, хор „Симонида“, Музичка школа „Стеван Стојановић Мокрањац“, глумци Приштинског позоришта, виртоуз на хармоници Сава Здравковић и млада глумица Невена Недељковић.

После свечане академије, на платоу испред Општине Грачаница, концерт је одржао Народни оркестар Радио телевизије Војводине.

Анђелка Ћуп