ОШ Краљ Милутин: Уклоњена албанска, постављена српска застава

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Основна школа "Краљ Милутин" Грачаница

Албанска застава која је јутрос постављена на кров анекса школе “Краљ Милутин” у Грачаници је уклоњена. У међувремену је постављена српска застава, али су радови на анексу школе обустављени док траје истрага.

Постављање албанске заставе на кров објекта који се гради средствима Општине Грачаница узнемирило је и ученике и руководство три школе, које наставу изводе у просторијама ОШ “Краљ Милутин” у Грачаници.

„Тај подизвођач је одрадио нешто што није требало да уради. Поставио је рано јутрос албанску заставу на кров. Захваљујући радницима Грађевинско саобраћајне школе, Медицинске школе и ОШ “Краљ Милутин” спречен је већи инцидент. Ученици су хтели да крену на раднике, да се обрачунају, али су они (радници) скинули заставу и отишли са градилишта. Ти подизвођачи неће наставити радове, а главни извођач ће наћи нове раднике“, рекао је за РТВ Ким директор ОШ “Краљ Милутин”, Владимир Милкић.

Рано јутрос, пошто је уочена застава, обавештена је полиција која је извршила увиђај и привела на информативни разговор две особе осумњичене да су поставиле заставу.

„У јутарњим часовма полицијској станици је стигла пријава од стране дирекотра Техничке школе у Грачаници да је на објекту школе који је у изградњи, један од радника истакао албанску заставу. Након те пријаве иста лица, извођачи радова, су упозорена и застава је уклоњена. Од стране полиције је против тих лица покренута редовна процедура“, казао је за РТВ Ким командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић.

Случај је окарактерисан као изазивање „раздора и нетрпељивости“. Трајковић каже да радници нису ухапшени, већ да је са њима обављен информативни разговор и да је против њих покренут редовни поступак.

Директори три школе, основне “Краљ Милутин” и две средње, Медицинске и Саобраћајне, одржали су хитан састанак са начелницом школске управе у Косовској Митровици.

„Морали смо да одемо код начелнице школске управе у Косовској Митровици и да образложимо читав овај проблем. Она нам је рекла да морамо да се држимо, да покажемо своје достојанство и да „спустимо лопту“, казао је Милкић.

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница која финансира изградњу анекса школе, казао је за РТВ Ким да је у питању провокација. Нагласио је да ће општина инсистирати да се овај случај што пре реши и да се утврди ко је то и због чега урадио.

„Очигледно да некоме смета што се школа “Краљ Милутин” шири. То је највећа српска школа на централном Косову и оно на чему ћемо ми инсистирати је да се што пре овај случај расветли. Видно је било узнемирење како родитеља, тако и деце која су се затекла у школском дворишту ујутру. Разговарао сам и са њима и рекао да ћемо ми увек бити уз њих и да нећемо дозволити ни сада ни у будуће било какав вид провокације“.

Поповић каже да је разговарао и са извођачима радова, представницима албанске фирме АБЦ из Подујева која је ангажована на изградњи додатног објекта у оквиру ове школе, али није могао да каже више детаља због, како је навео, истраге која је у току.

Извор: РТВ КИМ