Почела предизборна кампања на Косову

Предизборна кампања на Косову, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Данас је на Косову званично почела предизборна кампања. За 120 посланичких места надмеће се 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат. На изборима учествују и четири политичка субјекта који представљају Србе, а први пут после сукоба на Косову, Срби имају и кандидата за премијера. Своје бирачко право моћи ће да искористе само грађани који су на бирачком списку и који имају косовска документа, због чега, како кажу у Српској листи, преко 4.000 Срба неће моћи да гласа.

Предизборна кампања се завршава 4. септембра, а аналитичари не очекују велике промене после избора који ће се одржати 6. Септембра.

“Када би данас био изборни дан, ми бисмо имали три политичка субјекта са истим бројем гласова, а то су Демократски савез Косова Исе Мустафе, Демократска партија Косова Кадрија Весељија и Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија”, каже директор Приштинског института за испитивање јавног мњења Фисник Селими.

This slideshow requires JavaScript.

Србе ће на изборима представљати Српска листа, Самостална либерална странка, Партија косовских Срба и коалиција “Слобода”, чији је лидер Ненад Рашић и кандидат за премијера. Самостална либерална странка је у предизборну кампању са слоганом “Знамо се”, почела у Штрпцу, Српска листа у Лепосавићу, док је Рада Трајковић из коалиције “Слобода” у предизборну кампању кренула са места убиства лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда”, Оливера Ивановића.

А.Ћ.