Српска листа: РТК забранила емитовање нашег изборног спота

Скриншот изборног спота са Јутјуба

Српска листа, у саопштењу достављеном медијима тврди да је Радио телевизија Косова (РТК) данас забранила емитовање предизборног спота овог политичког субјекта, са образложењем да реченица „Када Србија зове, ја дајем свој глас“, не може да буде емитована на тој телевизији. Од Српске листе је затражено да избрише тај део предизборне поруке или да реченицу замени са речима „када Косово зове“, каже се у саопштењу.

„Образложење које смо добили од шефа изборног тима РТК Лорика Арифаја садржи сасвим паушално позивање на закон, али не и тумачење које смо изборно правило или закон прекршили својом предизборном поруком. Српска листа је, као што јој и име каже, политичка организација која окупља Србе на Косову и Метохији, лојалне својој држави Србији. На изборе 6. октобра излазимо уз подршку наше државе Србије, а да те подршке није било на изборе не бисмо ни излазили“, наставља се у саопштењу и додаје:

„Самопроглашено Косово, као ентитет који не признаје већи део човечанства и који није пуноправна чланица међународне заједнице, будући да није чланица Уједињених нација, не може да позива Србе на било шта, па ни на изборе, јер српски народ на Косову и Метохији не даје ни пет пара за позиве из Приштине“.

„Срби на Косову и Метохији, који готово једнодушно подржавају Српску листу и политику Београда према Косову и Метохији, кроз читаву предизборну кампању били су изложени разноврсним притисцима Приштине и појединих екстремистичких албанских политичких група и ово данас је врхунац безобразлука и шовинистичке мржње према свему српском. Ми, дакле, нећемо прекрајати свој предизборни спот, а одбијање РТК да га емитује схватамо као напад на политичка права српског народа на Косову и Метохији и слободу говора, о чему ћемо известити и најширу међународну јавност“, закључује се у саопштењу и наглашава да ће Српска листа, када њени представници буду седели у приштинском парламенту, „заступати интересе српског народа и наше државе Србије“.