Мисија ОЕБС-а на Косову завршила своју прву Академију омладинског форума

Академија омладинског форума окупила је преко 90 студената правног и других факултета и младих активиста из различитих етничких и верских заједница, саопштава ОЕБС. Академија је мала за циљ да промовише лидерство и активизам младих о питањима људских права на Косову и прошири свест о питањима са којима се суочавају млади, укључујући препреке за њихово политичко учешће.

На форуму су одржане три пленарне сесије, бројне радионице и обуке, укључујући и обуку тренера на тему едукације о људским правима, као и говоре регионалних стручњака и активиста за изградњу тимова. Говорници су били из међународних организација, институције Омбусмана, невладиних организација и локалних политичких структура и судија, а говорили су у томе како омладинске организације и омладински рад могу да оснаже младе људе да створе и одржавају стабилна демократска друштва у којима се негују различити идентитети, културе и једнаке могућности.

Током четвородневног форума одржане су сесије и предавања о различитим питањима везаним за младе на Косову, и то од родне равноправности која је указала на важна питања о женама и имовинским правима, до учешћа младих у политичким процесима и како институције могу да делују као неко ко олакшава процес. Уз помоћ експерата, учесници су учествовали у продуктивним дискусијама о тим темама на интерактивним радионицама осмишљеним да подстакну расправу и инспирацију. Осим тога, на форуму су увече одржане разне активности изградње тима, које су укључивале посету културним локалитетима, куглање и концерт уживо. Учесници су у среду посетили Ново Брдо и сазнали нешто више о његовом историјском значају и потреби очувања локалитета културне баштине.

На завршној сесији, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Јан Браату нагласио је потребу да млади на Косову буду лидери напретка. „За одрживу промену потребан је нови начин размишљања. Тај нови начин размишљања нам доносите ви. Наш посао је да вас саслушамо и покушамо да олакшамо реализацију ваших идеја и да будемо овде за вас, истовремено покушавајући да учинимо живот лакшим свима на Косову“, рекао је Брату.

Мисија ОЕБС-а на Косову задужена је за заштиту и унапређивање људских права и права заједница, демократизацију и развој сектора јавне безбедности. Остаје посвећена заједничком раду са младима како би им помогла да постану лидери позитивних промена у свом окружењу.