U Klini još jedna srpska kuća manje

запаљена српска кућа у Клини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

запаљена српска кућа у Клини, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Još jedna od tridesetak preostalih srpskih kuća u Klini, zapaljena je noćas. Izgorela je kuća pokojnog Miodraga Konića...

Još jedna od tridesetak preostalih srpskih kuća u Klini, zapaljena je noćas. Izgorela je kuća pokojnog Miodraga Konića, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi još osam srpskih domaćinstava.

U blizini kuće pokojnih Nede i Miodraga Konića, koja je noćas zapaljena, nalazi se i kuća sedmočlane porodice Pešić.

„Strašno je kad gori kuća pored nas. Ne osećamo se dobro i mislim da ne treba ničija kuća da se pali. Šteta je i za porodicu čija je kuća izgorela, ali i za nas sve koji ovde živimo. Nas u kući ima sedmoro. Strah je veliki radi dece. Imamo ovde decu i trebalo bi da budemo sigurni i da nas niko ne dira. Ima neka poruka u tome što se pale kuće“, priča sedamdesetdevetogodišnji Dobrivoje Pešić, podsećajući kroz kakve su sve muke prošli Srbi koji su želeli iz raseljeništva da se vrate u svoje kuće. Protiv njih su organizovane masovne demonstracije Albanaca, a i međunarodna zajednica je bila spora u obezbeđivanju sigurnosti, i samih Srba i njihove imovine.

zapaljena srpska kuća u Klini, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Po rečima predsednika Privremenog organa Opštine Klina, Božidara Šarkovića, nijedan slučaj napada na Srbe povratnike u Opštini Klina do sada nije otkriven, a paljenje kuće Konića šalje još jednu poruku Srbima da u Klini nisu poželjni.

„Ovo nam oni poručuju da Srbima nema mesta ovde u Metohiji, ali ja se nadam da ćemo da opstanemo. Poručujem svim Srbima da se vrate i da zaštite svoju imovinu. Albancima je cilj da tu imovinu uzmu što jeftinije i sa ovakvim pretnjama i porukama žele da nas oteraju odavde. Nadam se da neće moći da to urade“, kaže Šarković.

Dobrivoje Pešić misli da meštani Kline ne napadaju Srbe i ne pale njihove kuće.

zapaljena srpska kuća u Klini, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Čini mi se da su sada naše komšije navikle da živimo zajedno i sa njima imamo dobre odnose, kao što smo imali i pre rata, a ovi novi što su došli, sa njima je malo drugačije. Oni nas ne podnose“, tvrdi Pešić.

U Klini je, po podacima Srpske pravoslavne crkve, sveštenik svetio vodicu u 350 srpskih kuća, a 50 srpskih porodica nije primalo sveštenika. Danas je u ovom pitomom gradiću u Metohiji, ostalo tridesetak srpskih kuća, sa jedva toliko Srba.


Gradsko groblje u Klini na kome su sahranjivani Srbi, zaraslo je u korov i šiblje, a spomenici su devastirani. Na ulazu u groblje je gomila smeća, koje tu odlažu stanovnici obližnjih kuća. Crkva Svetog Marka je srušena do temelja i tek po koji kamen koji viri iz trave i žbunja, svedoči da je ona tu i bila.

Anđelka Ćup