Jovoviću zabranjen ulazak na Kosovo

Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zaduženom za zaštitu kulturne baštine Dušanu Jovoviću, danas nije bilo dozvoljeno da preko administrativnog prelaza Jarinje uđe na Kosovo, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Jovović je trebalo da, u okviru svojih nadležnosti, poseti dva srpska manastira u pokrajini, gde se sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju izvode radovi na izgradnji konaka i umetničke radionice. Još jednom naglašavamo da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji. Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da je od 2014. godiine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska.