У Дому културе у грачаници, књижевно вече посвећено Слободану Владушићу

Дом културе „Грачаница“ организује књижевно вече посвећено Слободану Владушићу, поводом романа Велики јуриш и књиге теоријске прозе „Књижевност и коментари“.

„Роман „Велики јуриш“ Слободана Владушића доноси једно посебно, српско осећање Првог свјетског рата, као свједочанство о аутентичном искуству које не може и не смије бити избрисано“ истиче књижевни критичар Марко Тошовић.

„Најоригиналнији допринос „Књижевности и коментара“ није одбрана аутономије књижевности – виђење књижевности као аутономне духовне творевине увек је имало утицајне представнике у српској критици и теоријској мисли – већ детаљна, проницљива и по много чему самосвојна анализа културне и идеолошке ситуације настале после слома европског комунизма, и њених последица по књижевност и њен положај у друштву“ написао је о књизи проф. др Леон Коен.

Слободан Владушић, рођен у Суботици 1973. године, писац, есејиста и професор српске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, објавио је романе: Forward (2009), Ми, избрисани (2013) и Велики јуриш (2018); књиге теоријске прозе: Дегустација страсти (1998), Портрет херменеутичара у транзицији (2007), На промаји (2007), Ко је убио мртву драгу (2009), Црњански, мегалополис (2011) и Књижевност и коментари (2019), као и књигу: Кошарка, то је Партизан (2016).

Књижевно вече ће се одржати у петак 11. октобра 2019. са почетком у 19 часова.