Курти: Прво ћу разговарати са Србима који нису у Српској листи

Аљбин Курти (покрет Самоопредељење) и Вјоса Османи (Демократски савез Косова)

Први састанак после избора, између покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, одржан је данас и закључак је да ће сачекати званичне изборне резултате како би разговарали о коначном формирању владе. Курти је поновио да ће у новој Влади бити и Срби, али не из Српске листе.

„Оно што се не може променити, јесте да ће Самоопредељење и Демократски савез водити Косово, а да Демократска партија одлази у опозицију“, рекао је Курти после састанка.

На састанку није било детаља , већ се разговарало о принципима, рекла је Вјоса Османи.

„Најважније је да су обе стране данас показале добру вољу да ће заједнички управљати државом и да ће радити у интересу грађана. Постоје неке ствари о којима смо разговарали, а то је смањен број министарстава, али ће зато Влада много више да ради и доносиће многе важне одлуке, искључиво у интересу грађана“, истакла је Османи.

Сасатанак између Вјосе Османи и Аљбина Куртија, на коме је био и председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа, трајао је нешто дуже од сат времена. Османи и Курти су нагласили да нису разговарали о имену премијера и да ће Устав Косова бити испоштован, дакле која партија буде освојила највише гласова, даће премијера.

„Договорили смо се да у Влади 30% буду заступљене жене, а најмање толико ће их бити и на позицијима заменика министара“, рекао је Курти и поновио да жели да разговара са Србима, али са онима који нису у Српској листи.

„Свакако да ће Устав Косова бити испоштован када је у питању заступљеност Срба у Влади“, додао је Курти.

На крају су и Османи и Курти потврдили да ће сачекати званичне изборне резултате, како би наставили даље консултације.

А.Ћ.