Далибор Јевтић: Једнонационално тровање, покушај уклањања Српске листе са политичке сцене Косова

Далибор Јевтић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, изјавио је данас да је наводно једнонационално тровање ковертама у којима су гласачки листићи пристигли из централне Србије, покушај да се Српска листа елиминише из политичког живота на Косову, а да се као представници Срба у косовске институције укључе људи који немају подршку српског народа. Јевтић је такође рекао да од међународне заједнице очекује оштрију реакцију, али и да ће без обзира на ситуацију, Српска листа наставити да брани интересе свога народа на Косову и Метохији, заједно са државом Србијом.

По речима потпредседника Српске листе Далибора Јевтића, очигледно је да постоји намера да се изборни резултат Српске листе угрози једним сценаријем који је већ виђен.

„Једнонационално тровање и све оно што се дешавало пре пар дана у Приштини нам говори да неко жели да на другачији начин у парламент Косова прогура оне Србе који ће служити управо њима, служити интересима управо оних који их у парламент и гурају, али Српска листа наравно неће ћутати на све то. Ми смо већ у разговору са представницима међународне заједнице указали на све чињенице и све околности, дали смо све потребне информације и уколико нешто тако прође, онда ће то очигледно да буде, не само сценарио Албанаца, већ и сценарио тих представника међународне заједнице, јер евидентно је да постоји намера да се изборна воља српског народа на Косову на тај начин прекроји“, рекао је Јевтић за портал Грачаница Онлајн.

Чланови Српске листе не знају ништа више него што знају медији о наводном тровању ковертама из Србије, тврди Јевтић и додаје да на сва питања добијају одговор да ће надлежне институције дати одговор на то шта се тог дана десило у Приштини.

„Не треба бити неки посебан експерт за ову ситуацију. Довољно је поставити просто питање. Како је могуће да се у истој просторији једино Албанци жале на свраб, на алергију, на тровање? Шта се десило са Србима? Како се Србима који су били у контакту са тим ковертама, ништа није догодило? Са друге стране, ми верујемо да ће надлежне институције, а пре свега представници међународне заједнице ипак спречити један овакав сценарио. Овакав сценарио ће угрозити, не само процес избора који су одржани на косову, него ће угрозити и неке друге ствари. Ми нећемо ћутати и нећемо дозволити да наше демократско право буде угрожено на било који начин и представници Срба ће деловати у складу са интересима српског народа“, наставио је Далибор Јевтић..

Српској листи није приоритет да буде у новој Влади Косова, додаје потпредседник Српске листе.

„То сви треба да знају. Ми смо остварили изборни резултат који је врло јасан свима, преко 96% гласова унутар српске заједнице је нешто што нико не може да игнорише, али то не значи да ћемо ми по дваку цену „трчати“ да будемо део те неке нове владе. Са друге стране, Устав Косова, чл.96 тачка 5 је врло јасан по том питању, па сада ако неко жели да крши законе и оно што стоји у подзаконским актима, нека то уради. То није нешто чиме треба ми да се бавимо, али такво једно деловање ће допринети наставку дестабилизације на Косову и то је питање за те који одбијају да уваже оно што је изборни резултат Српске листе. Са друге стране, то нам говори да неко примењује оне методе које је Милошевић примењивао некада, он тражећи подобне Албанце, а ови сада тражећи подобне Србе, оне који су освојили број гласова на нивоу статистичке грешке. Али, ако желе да на такав начин наставе да комуницирају са српском заједницом, а ми јесмо легитимно изабрани представнци српске заједнице, онда то питање треба поставити њима. Са друге стране, Српска листа је одувек показивала да је партија која хоће да допринесе стабилизацији и миру. Мир је интерес нашег народа на овинм просторима и ми ћемо на такав начин да наставимо да делујемо, да се залажемо за мир, а све друго води ка дестабилизацији и неизвесности и свакако да у овом тренутку они који желе да формирају власт на Косову треба да се запитају, на који начин желе да у будућности сарађују са српском заједницом на Косову“, истиче Јевтић.

Када је у питању реакција међународне заједнице на најновија дешавања на Косову, на наводно тровање ковертама из Србије и покушаје да се Српска листа заобиђе у формирању нове косовске владе, Далибор Јевтић каже да Српска листа нема претерана очекивања.

„Ми смо политички представници Срба и наш једини циљ је заштита српског народа на овим просторима. То некоме очигледно смета. Знате, мени је једна ствар просто непојмљива: молили су нас и на све могуће начине се трудили да учествујемо на изборима, желели су да Срби учествују у процесима, да буду део институција, а сада у овом тренутку стичем утисак да је све то било лажно, да су маске пале, да они не желе Србе у институцијама. Они уствари не желе ни Србе на простору Косова. Они, који између осталог траже да се укине Српска листа и да се прогласи неуставном, јесу управо они који на тај начин индиректно шаљу поруку да желе да се индиректно укине и српски народ на простору Косова и Метохије. То је оно што је забрињавајуће. Што се тиче међународне заједнице, мислим да њени представници сносе одговорност у смислу да морају једном да кажу и да стану у одбрану истине, а истина је на нашој страни. Ми знамо да ће истина на крају победити, иако немамо претерана очекивања од било кога. Ово је нешто што је наша борба и заједно са званичним Београдом, са нашом државом Србијом, ту борбу ћемо и наставити“, закључио је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

Анђелка Ћуп