Коверте из Србије: Анализа у иностранству

Једнонационално тровање српским гласовима?, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У ковертама у којима су били гласачки листићи из централне Србије нема отровних супстанци које могу да проузрокују заразна обољења, саопштено је данас из Инфективне клинике у Приштини, на основу добијених лабараторијских анализа Института за јавно здравље. Пацијенти, којих је јуче било 11, а данас 12, осећају се добро и биће пуштени кућама, а очекују се детаљне форензичке анализе.

Још увек је неизвесна судбина 3.700 гласачких листића који су у Приштину дошли из централне Србије. Листићи су још увек у Министарставу инфраструктуре, а Централна изборна комисја још није одлучила да ли ће се бројати или не. Разлог, наводно тровање верификатора, само албанске националности. Први резултати анализе коверата, који су објављени данас, потврдили су да нема отровних супстанци које могу да изазову заразне болести.

“На основу резултата из узетих брисева, искључује се могућност да се ради о некој заразној болести. Све лабораторијске анализе из биохемијског института су у нормали, а такође и брисеви искључују могућност неког заразног синдрома“, рекла је на конференцији за медије в.д. директорка Инфективне клинике Љиндита Бериша. Бериша је додала да се дванаесторо пацијената осећа добро и да ће сутра бити отпуштени из болнице. Иако је докторка Бериша јуче рекла да је у болници 11 пацијената, данас је рекла да их је 12 и да су имали симптоме свраба на рукама блажег интензитета. Подсећамо да је јуче директорка Инфективне клинике рекла да су неки имали проблеме са дисањем и мучнину.

Да прича “тровање српским гласовима” није готова, каже директор Института за јавно здравље Насер Рамадани.

„Остале анализе ван медицинског домена, изван инфективне клинике, а које се тичу извора тровања су у надлежности осталих релевантних институција, односно форензике“, каже Рамадани.

Иако су јуче, и Косовска полиција и Тужилаштво тврдили да на Косову постоје најсавременије лабараторије за анализу коверти, данас је главни тужилац Основног тужилаштва у Приштини Кујтим Муниши рекао да ће се анализе урадити у иностранству.

Медијима на албанском нису били потребни никакви резултати. Они су пре било каквих анализа пресудили да је тровања било.

Анђелка Ћуп