Нови водовод у Грачаници

почела изградња новог водовода

У Грачаници је данас почела изградња новог водовода. Пројекат у вредности од пет милиона евра рализује Општина Грачаница у сарадњи са Министарством финансија Аустрије и Министарством финансија Косова. За имплементацију пројекта задужена је аустријска фирма „Тирол“ и компанија ОСТАП.

Почетак радова на новом водоводу озваничио је председник Општине Грачаница Срђан Поповић, заједно са представницима аустријских предузећа. Према његовим речима, ово је један од највећих инфраструктурних пројеката који ће мештанима Грачанице, Сушице и Новог Бадовца обезбедити здраву пијаћу воду.

„Данас је почела изградња нове водоводне мреже за Грачаницу, Нови Бадовац и Сушицу, а упоредо се граде још две нове линије ка Кишници и Лапљем Селу. Овај пројекат омогућила је Влада Аустрије, која је одобрила кредит. Кредит ће бити враћен од стране Министарства финансије у Приштини. До сада смо имали великих проблема са водоснабдевањем и верујем да ће у будућности бити боље и да ће мештани бити задовољни“, казао је Поповић.

Председник Поповић је подсетио да је јуче са Регионалном компанијом „Водовод“ потписан споразум за изградњу нове зграде водовода чиме ће се побољшати услуге. Он је истакао да ће са том компанијом ускоро почети изградња водоводне мреже у Скуланеву, Радеву и Лепини.

почела изградња новог водовода

Виши саветник у компанији ОСТАП Милован Москаљов мештанима Грачанице честитао је почетак изградње новог вововода.

„Коначно смо дочекали овај дан и сада када смо кренули неће бити застоја. Планирамо да пројекат буде завршен за две године. Надам се да ће грађани бити срећни и задовољни. Захваљујем се председнику Поповићу, јер без њега и његовог труда ова прича не би још била готова“, казао је Москаљов.

Говорећи о техничким детаљима, директор општинског оделјенје за урбанизма Дејан Јовановић је казао да пројекат предвиђа изградњу примарне и секундарне мреже, пумпне станице и резервоара.

„Дужина примарне мреже износи 31 км, а секундарне 17 км. Осим инсталације нових цеви, биће изграђене пумпне станице и резервоари. Мрежа ће ићи од фабрике воде на Падалишту, с обзиром да се водоснабдевање врши из Грачаничког језера. Нови водовод ће заменити мрежу стару преко педесет година и азбестне цеви, које нам стварају велике трошкове и оштећења на инфраструктури. Гаранција за нове цеви је од 50 до 100 година“, рекао је Јовановић.

Главни извођач радова биће аустријска фирма „Тирол“, преко компаније ОСТАП.