Хелена Поповић најбоља глумица на ФЕДРАС-у

Млада глумица Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“ , Хелена Поповић, синоћ је на ФЕДРАС-у добила, одлуком жирија публике, признање за најбоље глумачко остварење у представи „Ничија деца“

Млади глумци су на сцени Културног центра у Малом Црнићу извели представу „Ничија деца“, а према мишљењу публике, жирија и других учесника оставили су снажан утисак, саопштено је из Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“.

Председник жирија Цисана Мурусидзе је оценила да су се млади аматери из Грачанице, као најмлађи учесници фестивала, ухватили у коштац са веома тешким текстом. Главни јунаци представе су млади људи са Косова и Метохије који су у рату 1999. године изгубили све.

„Они живе без личних докумената, без сталног посла, без смештаја ,у једном логору који се зове Косово и Метохија и покушавају да среде свој живот. Иако по годинама млади, ова деца су нам на један веома уверљив и убедљив начин дочарали сву трагедију рата 1999. године“, истакла је Цисана Мурусидзе.

Изузетне лепе утиске исказали су и чланови жирија.

Члан жирија, Лидија Вукићевић је додала да су аматери из Грачанице са овим сложеним драмским текстом оставили снажан утисак, да је сваки од младих глумаца уложио велики труд да пренесе гледаоцима живот на Косову и Метохији за време и након рата 1999. године. Она је посебно издвојила глумицу Тамару Ристовић која је играла девојку која тражи своје родитеље нестале у рату.

Дрги члан жирија, драмски уметник Александар Дунић је нагласио да глумци аматери из Грачанице поседују огроман глумачки потенцијал и препоручио им да наставе да се баве драмским стваралаштвом.

„Ви сте огромна наша радост, разгалили сте нам срца и довели до туге начином на који сте приказали живот на Косову и Метохији за време рата 1999. године и у првим годинама након рата“, поручио је Дунић.

Редитељ представе Михаило Лаптошевић није крио задовољство због успеха младих глумаца из Грачанице.

„Јако сам задовољан како су се деца снашла у потпуно новим условима, на много мањем простору, са много мање могућности које нуди сцена у Малом Црнићу. Они су се фантастично снашли, сви до једног и то после девет сати пута и трочасовног задржавања на административном прелазу Мердаре“.

Овогодишњи Фестивал драмских аматера села Србије, 48. по реду, због великог интересовања је имао два паралелна програма, такмичарски и ревијални. У такмичарском програму су учествовали аматерска позоришта из Крњева, Сурдука, Грабовца, Српске Црње, Блаца, Костолца, Деспотовца, Грачанице и Мишара.

У ревијалном делу програма, публика је видела аматерска позоришта из Малог Црнића, Ћуприје, Костолца, Банатског Карађорђева, Петровца на Млави и Сивца.

Одлазак представе „Ничија деца“ на 48. Фестивал драмских аматера села Србије помогли су Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница.

А.Ћ.