Марко Ђурић и Српска листа: Приштина гази споразуме, ЕУ ћути

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

После све чешћих изјава, највероватније новог премијера Коосва Аљбина Куртија, да је Заједница општина са српском већином мртво слово на папиру и да ће он увести реципротет у дијалог са Србијом, огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, поруком да је Курти политичар прошлости, „незаинтересован за мир и стабилност у региону, и бољу будућност и албанског и српског народа“.

„Ниподаштавајући Заједницу српских оптшина, Курти директно ниподаштава Европску унију уз чије посредовање је постигнут Бриселски споразум. Приштина пуних 6,5 година, односно 78 месеци, 338 недеља или 2371 дан, не испуњава обавезе преузете Бриселским дијалогом. Јасно је да је намера и будућих власти у Приштини, за који део међународне заједнице мисли да су умеренији лидери окренути дијалогу, да наставе са таквом неодговорном политиком, политиком нестабилности и проблема“, каже Ђурић у саопштењу и додаје да очекује јасну оцену Европске уније.

„Курти оваквим ставом о ЗСО поново гази и игнорише и вољу српског народа. Дружењем са њему подобним Србима – Радом Трајковић, Рашићем и Петровићем, који заједно имају подршку три одсто Срба на КиМ, Курти креира погрешну слику да Срби са КиМ не желе ЗСО. То су опасне грешке, које је и Србија чинила ранијих деценија, ниподаштавајући вољу грађана и бирајући подобне, а не легитимне представнике другог народа за релеванте саговорнике“, закључује Ђурић.

Сличну поруку шаље и Српска листа.

„Гажење споразума, чији је гарант била Европска унија, од стране Приштине, уз ћутање европских институција у Бриселу је поражавајућа чињеница која показује лицемерје свих оних који говоре о владавини права и поштовању потписаних споразума“, каже се у саопштењу Српске листе и додаје:
„Постизборни синдром од кога пати Аљбин Курти и његове присталице је више него опасан по будућност политичких дешавања на Косову и Метохији, а ћутање међународне заједнице индиректно шаље поруку одобравања оваквог деловања. Колико далеко су у Приштини спремни да иду, говори и податак да својим изјавама бришу патос са свим споразумима под окриљем ЕУ, како оних између Београда и Приштине, тако и Споразум о стабилизацији и придруживању.“
Српски народ неће одустати од захтева да Приштина испуни све потписане договоре, закључује се у саопштењу Српске листе.