Ненаду Арсићу одређен притвор од 30 дана

тужилаштво Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Јуче ујутру је на прелазу Мердаре ухапшен Ненад Арсић из Чаглавице, који тренутно живи у Нишу. Арсићу је данас, како је објавило тужилаштво, одређен притвор од 30 дана. У исто време, Косовска полиција је у двадесетчетвочасовном извештају навела да је у насељу Емшир, у Приштини, ухапшен Србин због сумњи да је починио ратни злочин, не наводећи име, тако да није познато да ли се ради о истој особи.

Како наш портал незванично сазнаје, Арсић је ухапшен и на терет му се стављају три кривична дела. Његов адвокат није желео да износи детаље, већ је кратко у поруци која нам је достављена, написао да све што се наводи против Ненада Арсића, „спада у глупости“.

Тим поводом, огласила се и Канцеларија за Косову и Метохију, позивајући представнике међународне заједнице да прате случај јер, како је наведено, у атмосфери политичке радикализације у Приштини и све отворенијих шовинистичких изјава и потеза тамошњих политичких актера, не постоје претпоставке да се овај предмет процесуира у складу са основним демократским стандардима.

„На Косову и Метохији нема услова за фер суђење особама српске националности, посебно када је реч о озбиљним оптужбама, попут оних за ратне злочине, и зато је неопходно да међународни представници на терену предузму кораке како би се спречила нова хапшења и застрашивање српског народа. Искуство нас је научило да готово сви поступци ове врсте бивају окончани ослобађањем осумњиченог и то након вишемесечних притвора. Сматрамо да је и овај случај део кампање којом треба да се смањи револт и незадовољство албанске јавности на Косову и Метохији због почетка рада Специјалног суда за злочине УЧК. У атмосфери у којој се Срби хапсе, а онда се држе у притвору на основу паушалних или лажних оптужби, попут оних које је приштинским истражним органима давала Рада Трајковић, нема простора за дијалог и споразумно решавање проблема“, закључује се у саопштењу и подсећа да су Срби током сукоба на Косову и Метохији бранили своју земљу и огњишта и да се сме дозволити да људи буду кривично гоњени зато што су бранили своје куће и породице.