Јевтић у САД са конгресменом Стакверсом

Далибор Јевтић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У наставку своје званичне посете Сједињеним Америчким Државама, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, састао се у Конгресу са конгресменом Стивом Стајверсом. Теме састанка биле су политичка и општа ситуација на Косову након одржаних избора, околности око наставка дијалога Београда и Приштине, али и посебно интересовање конгресмена Стајверса било је питање људских права., саопштено је из Српске листе. 

Јевтић је свог саговорника упознао са тренутним политичким околностима и уједно истакао да приоритет Српске листе није улазак у будућу Владу Косова у ситуацији када поједини лидери већинског народа говоре да не желе да имају било какву сарадњу са Српском листом. Указао је и на то да су закони и процедуре јасни и недвосмислени по питању формирања нове Владе Косова, као и учешћу Срба, али да представници Српске листе не желе да буду формалност, већ да се суштински боре за права и интересе Срба и других мањина на Косову и Метохији. Јевтић је додао и да је приоритет Српске листе мир и стабилност, као и наставак дијалога Београда и Приштине, без кога неће бити помака у односима два народа.

Конгресмен Стајверс је честитао Српској листи изборни резултат и победу на изборима, оценивши да је од изузетне важности да се у институцијама одговорно и искрено бране интереси српског и осталих невећинских народа на Косову и Метохији. Он је као посебно истакао и чињеницу да је председник Вучић јасно показао да је за дијалог и компромис и да Приштина, по утиску који он има, избегава да до наставка дијалога дође, при том нагласивши да је велика пажња америчке администрације ка изналажењу компромисног решења између Београда и Приштине нешто што треба да да подстрек и да се такав један моменат не пропусти јер је јединствена прилика и шанса да се коначно трајно реши ово за мир и стабилност важно питање.

На крају састанка двојица саговорника су договорили да остану у сталном контакту, а потпредседник Јевтић се захвалио конгресмену Стајверсу на подршци у решавању проблема Срба на Косову и Метохији и уједно га позвао да посети Косово.