Kosova press: Чланови ЦИК-а затражили хитан састанак, гласови из Србије пребројани

Верификатори су обучени у бела заштитна одела и без тих одела полиција није дозвољавала улазак у просторију где се налазе коверте., фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Четири члана косовске Централне изборне комисије затражили су касно синоћ хитан састанак како би се зауставило пребројавање гласова примљених путем поште из централне Србије. У међувремену медији у Приштини су такође јавили и да је пребројавање гласова из Србије око поноћи ипак завршено. Са овог пребројавања је и вест да су бројачи албанске националности приликом верификације гласова носили заштитна одела након читаве серије вести о наводном отрову у ковертама са српским гласовима, док су истовремено Срби који су бројали гласове били без ових одела.

Пребројавање гласова из Србије започело је у 21 час, иако је коалиција НИСМА-АКР и ПДК повукла своје посматраче и представнике из Центра за пребројавање и резултате.

Нешто касније, Сами Хамити и Салих Морина из ЛДК, Иљир Гаши (илир Гасхи) из ПДК и Алфред Киноли (Алфред Кинолли) представник невећинских заједница, званично су затражили од ЦИК-а одржавање састанка по овом питању.

Међутим, око поноћи синоћ, како је агенција Косовапресс јавила, пребројавање око 3.000 гласова из Србије је ипак завршено.

Према наводима ове агенције, особе из српске заједнице, за разлику од осталих, нису носиле заштитне рукавице током пребројавања гласова.

Резултати пребројавања биће објављени данас, а како Каллxо јавља, већина пребројаних гласова била је за Српску листу.

Верификатори су обучени у бела заштитна одела и без тих одела полиција није дозвољавала улазак у просторију где се налазе коверте., фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн
Нешто раније исте вечери, лидери Социјалдемократске партије (НИСМА) и ААК, Фатмир Љимај и Беџет Пацоли. затражили су од ЦИК-а да обустави пребројавање гласова пристиглих поштом из Србије, тврдећи да је реч о „нерегуларним гласовима“ који имају за циљ да „изиграју вољу грађана“.
Овом захтеву придружио се и председник ЛДК, Иса Мустафа затраживши од ЦИК-а да се позабави „легалношћу гласова пристиглих у ковертама из Србије“.
„Као председник ЛДК затражио сам од ЦИК-а да утврди законитост гласова за Српску листу пристиглих у ковертама из Србије. Најава да ће се ови гласови пребројати, без одлуке ЦИК-а о томе да ли испуњавају законске услове, отвара пут за легализацију кријумчарења гласова у будућности“, навео је Мустафа.

Верификација гласова у заштитним оделима, пребројавање у рукавицама

Синоћ су у Центар за пребројавање и резултате у Косову Пољу стигле четири кутије са гласачким листићима из Србије.

Претходно је око 3.700 гласова из Србије најпре верификовано у просторијама Министарства за инфраструктуру где је овај процес био и прекинут претпрошле недеље. Верификација гласова, односно упоређивање пошиљаоца са листом гласача који су регистровани да гласају из Србије путем поште, почео је од јутарњих часова, а службеници ЦИК-а су том приликом носили заштитна одела. Те слике су обишле регион, а посебно су постале виралне на друштвеним мрежама са мноштвом коментара.

Заштитна одела била су мера предострожности с обзиром на то да је особље ЦИК-а, њих 12, било хоспитализовано зато што су приликом првог пребројавања гласова из Србије, 13. октобра, искусили здравствене тегобе. Ове особе пуштене су са Клинике за инфективне болести приштинског КБЦ тек овог понедељка.

Верификатори су обучени у бела заштитна одела и без тих одела полиција није дозвољавала улазак у просторију где се налазе коверте., фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн
И даље није познато шта је изазвало здравствене тегобе код службеника ЦИК-а

Званичног тумачења овог догађаја још увек нема, а полиција и тужилаштво наводе да су истраге у току. То, међутим, није била препрека за више извештаја косовских медија, који су у недељу, када се то догодило, током читавог дана, као ударну вест јављали да се ради о „тровању“, директно повезујући „тровање“ са ковертама из Србије, идентификујући и оне који су донели „отровне коверте“, а било је чак и процена о хемијском оружју којим располаже Србија, и подсећања на контраверзни случај тровања 90-их.

На основу лабораторијских резултата Института за биохемију у Приштини у међувремену искључена је могућност да је у ковертама са гласовима из Србије било икаквог инфективног агенса, а узорци „сумњивих“ коверата у којима су стигли гласови из Србије послати су на детаљну анализу у иностранство.

Иако резултати ове анализе још увек нису познати, особље ЦИК-а и форензички стручњаци обучени у заштитна одела, су јуче ујутру, након десет дана отворили просторију у којој су биле смештене коверте из Србије како би верификовали ове гласове.

Одговор на питање шта се догодило у просторији косовског Министарства инфраструктуре 13. октобра, председник Србије, Александар Вучић, затражио је и од портпаролке Европске уније, Маје Коцијаничич, која је навела да је Изборна посматрачка минија ЕУ пажљиво пратила ова дешавања. Коцијаничич је, међутим, навела да и ова мисија чека на резултате званичне истраге.

Извор: КоССев/Kosova press