Још увек неизвесни коначни резултати избора на Косову

Избори 2019, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Иако је прошло већ 22 дана од одржавања ванредних парламентарних избора на Косову, коначних резултата још увек нема. Гласови из дијаспоре одлучиће, не само резултате, већ и дан објављивања победничких странака и имена будућих посланика у Скупштини Косова.

На данашњој седници Изборног панела за представке и жалбе Централне изборне комисије у Приштини, одлучиће се о судбини 6.000 гласова, који су стигли после законског рока, како је раније саопштено из ЦИК-а.

Наиме, Централна изборна комисија је одбила да у процедуру бројања уђу и 6.000 гласова пристиглих из дијаспоре, јер нису стигли 24 сата пре почетка избора, што је законски рок. На ову одлуку су се жалили припадници покрета Самоопредељење који ће, по до сада избројаним гласовима, имати највише посланика у Косовском парламенту. Било коју одлуку да донесе Панел за жалбе, сачекаће се још са коначним резултатима, јер назадовољни имају 24 сата да се жале Врховном суду, а затим Врховни суд има 72 сата да донесе коначну одлуку. Иначе, поменутих шест хиљада гласова, махом Албанаца из дијаспоре, могли би да утичу и на изборни резултат, јер према незваничним сазнањима, цензус би могла да пређе и коалиција између странака Беџета Пацолија и Фатмира Љимаја.

Још увек је неизвесно када ће стићи резултати анализе коверти са гласовима из централне Србије, које су наводно изазвале алергијске реакције само код верификатора албанске националности. Ипак, гласови из тих коверти су избројани, од 3.700 пристиглих гласачких листића, нешто више од 3.100 је припало Српској листи, док је нешто више од 400, проглашено неважећим из техничких разлога.

Коначне резултате октобарских избора, грађани Косова ће још сачекати, јер како каже српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновић, пре коначних, саопштиће се тзв. потврђени резултати, а потом званични, после којих такође постоји право жалбе.

А.Ћ.