Јевтић са италијанским амбасадором: Пуна подршка наставку дијалога

На састанку амбасадора Италије у Приштини Пјера Сардија и потпредседника Српске листе Далибора Јевтића, закључено је да је потребна пуна подршка наставку дијалога Београда и Приштине како би се омогућило решавање многих проблема, каже се у саопштењу достављеном медијима. ​Теме састанка су биле и општа и постизборна ситуација на Косову.

Јевтић је у разговору са амбасадором Сардијем изразио забринутост поводом последњих дешавања, исписивања графита на школи у Бабином Мосту, као и због констатно присутних тензија у друштву и провокација са циљем изазивања инцидената. Зато је, како је истакао Јевтић, важно да се ради на изградњи поверења и толеранције, а то у овом тренутку, када се чује реторика игнорисања Срба и српских представника од стране појединих албанских лидера, тешко је остварљиво.

Једна од тема данашњег разговора били су и ванредни парламентарни избори. Јевтић је посебно нагласио да Српска листа као убедљиви победник избора унутар српске заједнице на Косову, жели да буде део решења, а не део проблема будућих процеса. Он је такође поновио став да приоритет Српске листе није улазак у Владу Косова у тренутним околностима, када поједини албански лидери говоре да неће разговарати са Српском листом, већ са оним Србима који су добили миноран број гласова, али који промовишу, како је рекао, политику асимилације Срба.

”Српска листа није никад, нити ће икад подржати ту врсту политике, политику нестајања Срба са Косова, политику климања главом, политику личних интереса коју промовишу Ненад Рашић, Рада Трајковић, Александар Јаблановић и Слободан Петровић. Та политика је доживела пораз на изборима и то убедљив. Српска листа има обавезу да штити интересе српског народа, али не само српског већ и других невећинских народа који су такође гласали за Српску листу“, рекао је Јевтић и додао: ”Ако неко жели да због неких других разлога прекрши Устав по питању формирања нове Владе Косова, то није наш проблем. Ми смо спремни за разговор са свима који ће са нама разговарати са пуним уважавањем и поштовањем и не само због тога што тако кажу важећи закони, већ због тога што ми представљамо огромну већину Срба на Косову. Баш као што ми не можемо да бирамо албанске представнике, тако ни Албанци не би смели политиком Слободана Милошевића да бирају подобне Србе, спремне да због свог личног интереса ураде све на штету српског народа на Косову. Такав приступ није добар за читаво косовско друштво и посебно није добар у процесу изградње поверења међу народима“.

Амбасадор Сарди се захвалио министру Јевтићу на разговору и ставовима које је могао да чује и оценио да је потребно радити на што скоријем формирању нове Владе, уз пуно поштовање воље грађана, закључује се у саопштењу послатом из кабинета потпредседника Српске листе, Далибора Јевтића.