Запослени у МСП Србије завршили посету Косову и Метохији

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Запослени у Министарству спољних послова Републике Србије, у организацији Канцеларије за Косово и Метохију, обишли су јуче и данас светиње на Косову и Метохији. Преспавали су у кућама српских породица у Великој Хочи, а посету су завршили обиласком манастира Грачанице. Разлог посете је био, осим обилска најлепших српских цркава и манастира, упознавање са животом и проблемима људи. Посета је била за памћење, а оно што је оставило најјачи утисак на госте из Београда, јесте како кажу, жеља Срба да, уз подршку државе Србије остану на Косову и Метохији, без обзира на све проблеме које имају.

Иако запослени у Министарству спољних послова Србије познају ситуацију на Косову и заступају интересе српског народа широм света, дводневна посета српским светињама и српском народу, оставила је посебан утисак на њих.

“Моји најјачи утисци су снага народа који овде живи и њихова спремност да се изборе са свим недаћама, ситуацијама и тешкоћама. Овде се осећа да људи цене живот“, рекла је министар саветник у Министарству спољних послова, Татјана Панајотовић Цветковић.

За заменика генералног секретара Министарства спољних послова Србије, Радета Стефановића, који је први пут на Косову и Метохији, посебан утисак су оставили мештани Велике Хоче, који су госте из Београда примили на конак у својим кућама, као и ученици Призренске богословије, који су за запослене у МСП отпевали и неколико песама.

“Није исто знати све о светињама на Коосви и по њима ходити”, рекао је Стефановић, додајући да људи ништа нису тражили од запослених у МСП.

“Само су показали огромну жељу да остану овде”, додао је Стефановић.

Запослени у Министарству спољних послова Србије обишли су Призренску богословију, манастир Светих Архангела и цркву Богородице Љевишке, Саборну цркву Светог Ђорђа у Призрену, затим Пећку патријаршију, Високе Дечане, Велику Хочу, манастире Зочиште и Бањску, а посету су завршили у Грачаници, у задужбини Краља Милутина

Анђелка Ћуп